Het advies dat we geven bij een succesvolle beweiding is 1/3 weiden, 1/3 vertrappen en 1/3 rest. Redenen hiervoor zijn onder meer een gelijkmatigere hergroei, hoge verteerbaarheid van gewas, een hoog eiwitgehalte voor een hoge productie in melk of vlees.

Deze manier van beweiding verbetert onder andere het waterbergend vermogen en de droogte resistentie van je weide percelen.

Werk altijd met lange gewassen

De verhoogde productie en de verbeterde bodembiologie profiteren van deze strategie en van het gebruik van lange gewassen zoals SaladebuffettenPolyculturen. Beweiding met een hoge veebezetting en het achterlaten van een rest komen hier bij kijken.

Dit houdt de groei per dag goed op gang, in plaats van een gewas herhaaldelijk tot een cm of 10 te weiden. Door lengte te houden in het gewas blijft er meer bladoppervlakte over om hergroei te stimuleren via ondergrondse en bovengrondse energiereserves en met behulp van fotosynthese.

Door te werken met lange gewassen ontwikkelt het wortelstelsel zich beter dan wanneer we dit vergelijken met het beweidingssysteem Nieuw Nederlands Weiden. De bovenste bodemlaag wordt beter opgebouwd en de mineralencyclus verbetert door te werken met lange gewassen.

Koolstof wordt dieper in de bodem afgezet, zowel door beweiding, als door koolstofuitscheiding van de rhizosfeer van de plant.

De grotere diepte van de wortelontwikkeling is een pluspunt tijdens droge en natte periodes, aangezien de wortelen vanuit een diepere laag water kunnen halen en beter water kunnen bergen tijdens natte periodes. – Dit verbetert de algehele watercyclus.

Ook leren hoe jij je groenvoerproductie via maximalisatie van de beweiding kunt verhogen?

Bekijk dan onze beweidingscursussen. Verlagen van de kostprijs, verlagen van input in de bedrijfsvoering en het verlagen van de footprint staan aan de basis van een financieel duurzame bedrijfsvoering voor veehouders.

Bekijk hier onze beweidingscursussen >>>>