Recent afgesloten Amerikaans onderzoek geeft de nieuwe voordelen aan van het gebruik van rode klaver in de groenvoerproductie. Dit uit zich in een lagere uitstoot van ammoniak en methaan, gecombineerd met een hogere dierproductie.

En dat is zeer interessant, want dit is een verdienmodel in handen van de boer zelf! Hij beslist en managet het, hij is niet afhankelijk van derden en het versterkt zijn onafhankelijkheid.

De proef heeft aangetoond dat rode klaver de uitstoot van ammoniak en methaan verlaagt en de benutting van ruwe celstof verbetert, waardoor de dierproductie verbeterd.

Het effect van rode klaver wordt veroorzaakt door een isoflavone biochanin A. Deze stof werkt remmend op die pensbacteriën (HAB`s), die eiwit gebruiken dat vrijkomt bij de pensvertering en deze omzetten in ammoniak en methaan. De eerste wordt uitgescheiden met de urine, de tweede bij het boeren.

De proef is uitgevoerd met beweiding met ossen die werden gesuplementeerd met rode klaverhooi. De onderzoekers geven aan dat de resultaten ook gelden voor vers geweide mengsels. Er werd op 2 niveaus hooi gevoerd, waarbij het lage niveau voor het beste resultaat zorgde, 35% meer groei, 2 lbs/dag vergeleken met 1,5 lbs/dag. Dus… meer is niet altijd goed!

Rode klaver is een 2 tot 3 jarige plant en heeft een hoog stikstofbindend vermogen, een hoge droge stof productie en is minder gevoelig voor pH dan bijvoorbeeld luzerne. Het heeft een penwortel wat voor een goede droogte resistentie zorgt.

Klavers kunnen het best in het najaar gezaaid worden, oppervlakkig, in een fijn, stevig zaaibed, dat na het zaaien gerold wordt met een gekartelde ijzeren rol.

Wordt rode klaver in het voorjaar gezaaid, geef het dan voldoende rust in de herfst zodat het reservevoedsel kan opslaan.

Rode klaver gaat prima samen met polvormende grassen die in de mix meer produceren dan in monocultuur, het Darwin effect. Ze hebben een goede groei in warme droge zomers en helpen zo de zomerdip op te vullen. De grassen helpen weer de kans op oplopen, veroorzaakt door teveel klavers, van herkauwers te voorkomen.

Het eiwitgehalte in rode klaver kan net zo hoog zijn als in luzerne, terwijl de verteerbaarheid van de ruwe celstof beter is. De dikke penwortel zorgt voor een goede droogteresistentie, een goed gewas produceert 8 tot 10 ton droge stof per hectare. Het heeft een goede zomer en najaars productie.

Rode klaver is een waardevolle plant in de Saladebuffetten. Haar aanwezigheid verbetert de vertering van de grassen waardoor die beter benut worden.

Bron: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0229200