Onze ervaring met inzaai van kruidenrijke mengsels is zeer groot. Sinds 2008 vermarkten we Saladebuffetten in Nederland en daarbuiten. Daarvoor al zaaiden we kruidenrijke mengsels in op ons eigen melkveebedrijf in het noorden van Jutland in de 90’er jaren.

Er zijn voordelen met het zaaien in het najaar, die ervoor pleiten om dit deel van het jaar te gebruiken om te zaaien.

De bodem:

Bodemtemperatuur is een belangrijk aspect bij het kiemen van zaad. In het najaar is de bodem nog lekker op temperatuur. De zomer is immers net voorbij! En vaak, ook dit jaar is er nog een “Indian summer”, lekker najaarsweer met veel zon, die de bodem op temperatuur houdt.

De nachten worden langer en koeler, waardoor meer dauw ontstaat. De achilleshiel van oppervlakkig zaaien is de aanwezigheid van voldoende vocht, lees dauw of neerslag, om het zaad te laten zwellen van 96 – 98% droge stof naar ongeveer 10%, zodat het kan kiemen.

De herfst is DE periode waarin het bodemleven zeer actief is en waarin dood plantenmateriaal afgebroken wordt. Dit creëert warmte, maar ook voeding voor de jonge planten.

De onkruiddruk is in de herfst vaak lager, zodat de nieuwe inzaai gemakkelijk het perceel dicht kan maken.

Dekvrucht:

Zaaien na de mais kan prima onder een dekvrucht, bijvoorbeeld rogge. Het biedt u de mogelijkheid extra groenvoer van goede kwaliteit te telen en daarmee extra 3 tot 5 ton droge stof per hectare in het eerste teeltjaar extra te oogsten. Een dekvrucht helpt de bodem snel te bedekken en zorgt voor een vochtig microklimaat net boven de grond, waarin het Saladebuffet goed kan zwellen en opkomen.

De dekvrucht beschermt ook het jonge Saladebuffet tegen vorst omdat, wanneer de dekvrucht dicht genoeg staat, deze de bodem beschermt tegen een eventuele nachtvorst. Dus met andere woorden; een dekvrucht is een groot voordeel bij inzaai in het najaar omdat deze snel opkomt, extra dauw creëert en beschermt tegen uitwinteren.

Daarbij komt de voorsprong van zaaien na de mais. Die kan gerust een half jaar zijn in vergelijk tot wachten met zaaien tot het voorjaar. Het Saladebuffet kan daarbij ook direct in het voorjaar van start gaan en levert een eiwitrijk groenvoer met een zeer hoog gehalte aan mineralen en sporenelementen. Snijmais vervangen door Saladebuffet verlaagt de footprint en de kostprijs omdat de koeien dit zelf kunnen oogsten, tegelijkertijd de mest zelf wegbrengen en het verlaagt de behoefte aan eiwitrijk krachtvoer.

Saladebuffet is nu met korting te verkrijgen met de actie van 1001 ha.
Levering is normaal gesproken binnen 2 werkdagen.

Bestel hier Saladebuffet met €150,00 korting!

Succes!
Ado Bloemendal