Weiders verzilveren kostprijsvoordeel niet

De gemiddelde weider maakt meer kosten dan zijn niet-weidende collega. Uit een bedrijfseconomische vergelijking blijkt dat weidende bedrijven de melkpremie hard nodig hebben. De kopgroep van weidende bedrijven laat echter zien dat er saldo technisch voordeel is te behalen. Zij doen het beter dan de kopgroep met niet-weidende bedrijven.

In vakblad Melkvee een vergelijking, evenals een reportage over een weider die het roer radicaal omgooide.

Het leven bestaat uit keuzes maken

In de Melkvee van deze week staat een artikel over het beperkte rendement dat de gemiddelde weider realiseert. Eigenlijk niet, want hij/zij maakt meer kosten dan de niet weidende collega.

Boer is geen gemakkelijk beroep. Je bent afhankelijk van het weer, de politiek en de markt, zaken waaraan je niets kunt veranderen. Daarom is het zo belangrijk om je te richten op zaken waarop je wel invloed kunt uitoefenen en die binnen je invloedssfeer liggen. Dat geeft energie, terwijl die andere zaken energie vreten!

De melkveehouderij in NW Europa is gebaseerd op het high input – high output SYSTEEM. Er wordt veel ingestopt, 6 kJ en er komt 1 kJ uit. (Meino Smit 2018 https://edepot.wur.nl/449448)

Die balans is de laatste jaren steeds ongunstiger geworden voor de melkveehouder, met andere woorden, de kosten stijgen steeds door. Ook met name omdat het merendeel van het aanbod vanuit de periferie gebaseerd is op het steeds meer toevoegen van kosten.

Een groot onderzoek uit Groot Brittannië uit 2012 kwam tot een gelijke conclusie; de gespecialiseerde weider behaald het beste resultaat. Omdat als je een beslissing maakt, het belangrijk is deze in zijn geheel door te voeren!

Met andere woorden, is de bedrijfsvoering ingericht op opstallen, dus het high input – high output SYSTEEM, voer dat dan geheel door en blijf daar bij, om het hoogste financiële rendement te halen.

Zit je in een low input SYSTEEM, als “Natuurlijk Werken©” voer dat dan geheel door en blijf daar bij om het hoogste rendement te halen.

Met beide systemen is een goed rendement te behalen. Pas alleen op met het mengen van systemen!

Maar weinig mensen hebben door dat ze binnen een SYSTEEM werken. Het staat met hoofdletters geschreven omdat dit zo belangrijk is om goed te realiseren!

Worden beide systemen gemengd, dan heb je als melkveehouder, afhankelijk hoever je in het high input – high output SYSTEEM zit, steeds minder leven en steeds meer werk!

Omdat er 2 systemen zijn die in stand moeten worden gehouden. Met de nadruk op moeten.

Dat is de reden waarom een bedrijf dat “Natuurlijk Werken©” geheel doorvoert, geen voer-mengwagen meer nodig is. De koeien weiden toch tot, zeg, de kerstdagen en gaan dan droog. De ondernemers die daarin het verst gaan, kuilen niet in van eigen land.

Ze kopen liever ruwvoer aan.

Dat geeft minder werk en het geeft hun keuze mogelijkheden, welke kwaliteit ze aankopen, hoe verpakt, hoeveel. Ze pakken uit de markt wat hun past.

Maar een ander belangrijk ding is dat ze zich geheel kunnen concentreren op het zo snel en goed mogelijk omzetten van groenvoer in melk en zo de OMLOOPSNELHEID van het geld veel korter maken; vandaag weiden, vanavond melken, vannacht melk ophalen, en aan het eind van de maand het geld op de bankrekening!

Een verdere specialisatie!

Die daarbij ook een lage footprint heeft met het BESTE rendement, zoals uit beide hierboven genoemde onderzoeken blijkt.

Pure Graze biedt u als specialist in het low input systeem een beproefd en bewezen bedrijfssysteem aan; “Natuurlijk Werken©”. Het wordt u online aangeboden en kan in eigen tempo gevolgd worden. Daarnaast zijn er verschillende contactmomenten met medecursisten en webinars om vragen te beantwoorden.