De succesvolle crowdfundingscampagne ‘1001 hectare kruidenrijk grasland’ gaat vrijdag 20 augustus weer van start in vernieuwde versie. Deze campagne van LTO Nederland en Urgenda, in samenwerking met zaadleveranciers Pure Graze en Barenbrug, helpt boeren op een laagdrempelige manier te experimenteren met kruidenrijke weilanden door financiële hulp en veel begeleiding. Kruidenrijk grasland is beter voor de bodem, klimaat en biodiversiteit: door de grotere variëteit aan (bloeiende) kruiden en grassen, ontstaat er meer bodem leven, en kunnen er meer insecten leven en dat is weer goed voor vogels.

De campagne is een groot succes onder boeren.

Er is er voor 1.265 hectare verkocht waarmee zo’n 600 ton kunstmest en 1.200 ton CO2 is bespaard. Er is weer budget om tot 1.465 hectare door te gaan, waarbij LTO Nederland en Urgenda nadrukkelijk boeren oproepen die nog níet eerder hebben meegedaan.

Urgenda, LTO en Pure Graze startten in het najaar 2020 een crowdfundingsactie voor 1001 hectare kruidenrijk grasland. Melkveehouders konden een ‘Saladebuffet*’ met 150 euro korting aanschaffen (dit is 50% korting voor gangbare melkveehouders, en 33% korting voor bioboeren), en krijgen daar uitgebreide begeleiding bij. Kruidenrijk grasland is beter voor de bodem, klimaat en biodiversiteit: door de grotere variëteit aan (bloeiende) kruiden en grassen. Ontstaat er meer bodem leven, en kunnen er meer insecten leven en dat is weer goed voor vogels.

Kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kunnen achterwege worden gelaten, en dat scheelt CO2 uitstoot. Ook voor koeien is een mengsel van grassen en kruiden gezond.

De campagne slaat aan onder boeren en met behulp van vier provincies, ondersteuning vanuit ASN-bank en enkele grotere donaties van bedrijven (Natuurmonumenten, Patagonia en Triodos Foundation) is er inmiddels voor 1265 hectare aan kruidenrijk mengsel verkocht en ingezaaid door 500 boeren. 500 boeren doen momenteel op laagdrempelige wijze ervaring op met kruidenrijk grasland. Hiermee zijn 2500 voetbalvelden aan weiland ingezaaid met een mengsel met 13-18 verschillende soorten grassen, klavers en kruiden en is zo’n 1200 ton CO2 bespaard doordat er minder kunstmest is gebruikt.

Elke hectare hoogproductief kruidenrijk grasland levert potentieel het volgende op:
• 500 kilo minder kunstmest (geldt niet voor bio-boeren)
• 1000 kilo minder CO2 uitstoot (geldt niet voor bio-boeren)
• Meer voedsel voor insecten en vogels
• Minder bestrijdingsmiddelen (geldt niet voor bio-boeren)
• Betere waterberging door de diepere en verschillende wortels
• Gelijke opbrengst met meer biodiversiteit
• Een begeleidingstraject voor boeren met webinars of workshops
• Maatschappelijke waardering

Bestel hier de Saladebuffetten met korting