Zet de bodem aan het werk 0 Reactie(s)

Gemiddeld duurt het een generatie voor nieuwe inzichten breed worden toegepast. De mens is van nature huiverig voor verandering. Doordat we dicht bij de Duitse grens leven, kijken we nogal eens Duitse tv. Een tijd geleden was er een programma over emigratie. Het ging over..

Lees verder
Organische stof in de bodem verhogen 0 Reactie(s)

Organische stof is de voedsel- en waterdrager van de bodem. Daarom is alles in de natuur erop gericht het gehalte ervan in de bodem te verhogen. Verhoging ervan levert een grote bijdrage aan het verduurzamen van de bedrijfsvoering, op het gebied van droogteresistentie; door het..

Lees verder
Principe 1 voor een goede bodemvruchtbaarheid: Beperk bodemverstoringen 0 Reactie(s)

Eén van de belangrijkste principes voor een goede bodemvruchtbaarheid is het beperken van mechanische en chemische verstoringen. Waar in de natuur vinden we mechanische grondbewerkingen?                –              Nergens! De mens bewerkt de bodem al duizenden jaren.  Doordat de technologie moderniseert zijn we in staat om de bodem..

Lees verder
De 5 principes voor een goede bodemvruchtbaarheid 0 Reactie(s)

In het dagelijkse werk binnen de veehouderij worden de meeste beslissingen genomen, met het streven de bodemvruchtbaarheid te verbeteren en te beschermen. Beperk bodemverstoring Beperk mechanische, chemische en fysieke verstoring van de bodem. Grondbewerkingen verstoren de bodemstructuur. Het is namelijk een afbraak van het “huis”..

Lees verder
Grond en haar waterbergend vermogen 2 Reactie(s)

In de afgelopen 2 jaar waren de zomers droog. In veel gebieden leidde dit tot lagere droge stof opbrengsten bij melkveehouders en andere grondgebonden veehouderijbedrijven. Verschillende overheden als provincies, waterschappen hebben in samenwerking met LTO plannen ontwikkeld om de impact van de droogte tegen te..

Lees verder
Zonder bodemmicrobe geen gezonde bodem. 0 Reactie(s)

Microben zijn een vitaal onderdeel van het bodemecosysteem en houden de bodem en zijn essentiële elementen intact. Als de bodem schraal wordt is dat een teken van een tekort aan bodemmicroben. Regel 1 in de natuur is; “De bodem wil ten allen tijde bedekt zijn”. Het voeden..

Lees verder
Landbouw 2.0: Waarom kunstmest achterhaald is! 0 Reactie(s)

Stikstof kunstmest werd ontwikkeld door Justus von Liebig rond 1850. Gaandeweg kwam hij er ook achter dat er nadelige kanten aan zitten. Na ruim 150 jaar stikstof kunstmest kunnen we niet meer zeggen dat het modern is om kunstmest te gebruiken. Het is een tanend..

Lees verder
Bodemgezondheid-management 0 Reactie(s)

De bodem werkt voor u als u voor de bodem werkt, door gebruik te maken van beheer praktijken die de bodemgezondheid verbeteren en de productiviteit en rentabiliteit onmiddellijk en in de toekomst verhogen. Een volledig functionerende bodem produceert de maximale hoeveelheid productie tegen de laagste..

Lees verder
Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ons nieuws en laatste ontwikkelingen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.