Het klimaat haalt regelmatig het nieuws. Vaak wordt het krimpen van de gletsjers als “maatstaf” gebruikt, zodat we er een beeld bij hebben en er ook een gevoel van urgentie ontstaat.

Maar als ik, als leek, ook maar een beetje krab aan de oppervlakte komen er berichten boven waaruit blijkt dat het terug trekken van de gletsjers het logische gevolg is van het eindigen van de Kleine IJstijd, zo rond 1850 (1).

Verder blijkt dat gletsjers in het verleden, zo`n 10.000 jaar geleden, nog veel kleiner waren dan nu (2). Er wordt dus naar een veel te kleine periode gekeken om een correct beeld te krijgen van de werkelijkheid met betrekking tot het klimaat.

De stikstofuitstoot is te hoog, evenals de CO2. Maar de lucht varieert in samenstelling afhankelijk van plek en hoogte van de meting. binnen of buiten, hoog in de atmosfeer of laag bij de grond (3).

Feit is dat de Schepping zo prachtig en magnifiek in elkaar zit, dat ze dit aan kan. Het zelf oplossend vermogen is een van haar sterkste eigenschappen.

Het stikstofdeel in de omringede lucht is 78%. Stikstof is essentieel voor het maken van eiwit en wordt onder andere gebonden door vlinderbloemigen.

Eiwit is een essentieel onderdeel van de voeding van al het leven op aarde.

CO2 zit in de ons omringende lucht met 0,004%. dit gehalte is toegenomen met 0,001% sinds de industriële revolutie. Het maakt deel uit van een ander essentieel proces; fotosynthese, waarbij het samen met water, onder invloed van zonlicht omgezet wordt in glucose en zuurstof (4).

Is meer CO2 in de lucht slecht? In de tuinbouw maakt men al jaren gebruik van CO2 om de groei van planten te bevorderen. Ook Saladebuffet® gebruikers en Pure Grazers die het regeneratieve bedrijfssysteem PG NxT STEP® Farming toepassen doen dat. Het mini-regenwoud dat we creëren met polyculturen zoals Saladebuffet houdt ook de CO2 die uit de bodem opstijgt, onder de planten en de bodem vast, waar het opgenomen wordt door de planten met speciaal daarvoor uitgeruste huidmondjes aan de onderzijde van het blad, zodat de gewasgroei op een duurzame wijze plaats vindt.

In de glastuinbouw verdubbelt men het gehalte CO2 om de fotosynthese te maximaliseren(5)!

De Schepping weet dus prima om te gaan met extra N en CO2 en zet die middels natuurlijke processen om in eiwit, energie (glucose) en zuurstof. Alle drie essentieel voor het leven op aarde. Voor de grondgebonden veehouderij is dit een kans om deze ‘gratis stoffen’ in te zetten om plantengroei te realiseren en om de kostprijs te laten dalen door de inzet van Saladebuffetten en PG NxT STEP® Farming en de eliminatie van kunstmestkosten.

Zo wordt de Eigen Toegevoegde Waarde (ETW) van de boer verhoogd en wordt de boer weer baas op eigen bedrijf.

Is je interesse gewekt? – In maart begint de nieuwe ronde cursussen, hiervoor organiseren we in de maand februari meerdere info-webinars om je kennis te laten maken met de beweidingscursussen, daarnaast delen we meerdere praktijkresultaten.


Meld je hier aan voor de webinar >>>

 

Veel succes!
Ado Bloemendal

 

1; https://nl.wikipedia.org/wiki/Terugtrekking_van_gletsjers_sinds_1850
2; https://bergwijzer.nl/nieuws/gletsjers-zijn-ooit-nog-veel-kleiner-geweest
3; https://nl.wikipedia.org/wiki/Lucht
4; https://nl.wikipedia.org/wiki/Fotosynthese
5; https://royalbrinkman.nl/kennisbank-gewasverzorging/hoeveelheid-co2-kas-verhogen
6. https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/12/10/efficient-co2-doseren-is-meer-dan-rekenen