De afgelopen maanden lag de focus bij Pure Grazers op het verlengen van hun beweidingsseizoen.

Vooral wanneer de winters mild zijn, en vooral ook als ze nat zijn, zijn de bodemomstandigheden minder goed bestand tegen intensievere winterbeweiding wanneer je net begint met het verlengen van je weideseizoen. Zowel de bodem, gewassen als dieren hebben tijd en training nodig om succesvol te kunnen winterweiden.

Als je onder deze winteromstandigheden succesvol wilt zijn met winterweiden, zul je de juiste beweidingstrategieën meerdere jaren achter elkaar moeten toepassen!

Hoe starten met winterweiden?

Een van de eerste zaken om op te letten, is de beschikbaarheid van ruwvoer op stam in de weide. Als er niet genoeg bodembedekking, rest of een goede snede staat, neemt het potentieel voor schade door beweiding toe.

Optimaal is ongeveer 1500 kg tot 2500 kg ds per hectare nodig om te kunnen grazen onder winterse omstandigheden zonder schade aan gewas en bodem te veroorzaken.

Hooi voeren op de weide in de winter

Het uitrollen van hooi op de weide is een goede optie als de bodemomstandigheden gunstig zijn.

Het voeren van hooi op de weide kan absoluut de tijd op stal verminderen in de winter en verhoogt het organische stofgehalte in de bodem. Het uitrollen van die balen om ze te voeren, helpt daarbij om hooi en mest gelijkmatiger over een groter stuk te verspreiden.

Iedereen maakt fouten

Soms wordt een perceel beschadigd door vertrapping op natte grond. Als dit is gebeurd, zorg er dan voor dat je de weides goed beoordeelt voordat je begint met het voeren van hooi in de weide of start met winterweiden, daarnaast zijn deze percelen goede kandidaten voor frostsseeding.

Beoordeel eerst de schade. Hoeveel beschadigde grond zie je? Als je 80 procent of meer levende plantbedekking hebt, zou ik me geen zorgen maken, want de meeste ruimtes zullen in het voorjaar worden opgevuld. Als de levende planten 60 procent of meer van het perceel bedekken, is de toevoeging van enkele kilo’s zaad van grassen, klaver en/of kruiden nodig om de lege plekken op te vullen. Als er meer dan 40 procent kale grond is, is extra zaad nodig.

Bijzaaien van grassen, klavers en/of kruiden is vrij eenvoudig, met een kleine trekker of quad met zaaibak.

Zaai door in de winter met frostseeding

Frost seeding is een goede optie om zaad op de grond te krijgen ter voorbereiding op de lente.  – Lees er hier meer over >>>

Onthoud, het draait niet om het maximaliseren van de productie, maar om het maximaliseren van het beweidingsseizoen, waardoor kosten dalen en marges stijgen! Alvast fijne feestdagen! – Blijf weiden!