Wanneer je onze blogs al een tijdje leest, weet je dat de snelste en makkelijkste weg om je kostprijs te verlagen is om  je beweiding te maximaliseren. Natuurlijk is het belangrijk om de huiskavel groot genoeg te hebben. – In deze blog geef ik 4 tips voor een succesvol beweidingsmanagement!

1. Breng vraag en aanbod in balans

Vermijd overbezetting door ervoor te zorgen dat er voldoende voeder beschikbaar is voor het aantal dieren en de tijdsduur van beweiding. Denk niet alleen aan de beweiding, maar ook aan het vertrappen en de rest die achtergelaten word. Op die manier voorkom je overbeweiding, beschadiging van bodem en gewas.

2. Maak gebruik van koppeldruk

Wanneer de koppel zelf zou mogen kiezen, zal het bij voorkeur de vochtige, productieve delen van de weide grazen en droge toppen vermijden waar de kwaliteit van het gewas lager is. Afhankelijk van het voedergewas, topografie en doelstelling kunnen verschillende methoden worden toegepast om ‘egaal’ te weiden. Tijdelijke en/of permanente afrastering en drinklocaties kunnen gebruik worden om strategisch te manoeuvreren om de koppel effectief te verplaatsen.

3. Zorg voor genoeg rusttijd

Voedergewassen hebben tijd nodig om te rusten zodat hun energiereserves aan vullen en zich voor bereiden op de volgende ronde. Als planten niet voldoende rusttijd krijgen om te herstellen, zal de productie afnemen en worden ze vatbaarder voor onkruid en bodemerosie.

4. Zorg voor voldoende rest

Rest na beweiding is het plantenresidu dat overblijft na elke beweidingsronde en is een waardevolle bron van voeding voor de bodem. Rest isoleert de bodem, houdt hem warm in de winter en koel in de zomer. Daarnaast wanneer rest wordt ‘afgebroken’ levert het voedingsstoffen voor de omringende planten en is het een uitstekende bescherming tegen bodemerosie en waterverlies door verdamping.

Wil jij ook succesvol je beweidingsmanagement verbeteren en je beweiding maximaliseren binnen je bedrijfsvoering?

In de beweidingscursus komen al deze onderwerpen uitgebreid aan bod; In juni zijn er weer nieuwe instroom mogelijkheden! – Je kunt je nu nog aanmelden, dit kan NU met 15% KORTING op de cursuskosten!

 

Bekijk hier de cursus!