Succesvol beweidingsmanagement verbetert de diergezondheid door betere voeding, minder stress en meer mogelijkheden voor natuurlijk kuddegedrag. Dit leidt tot een langere levensverwachting en lagere dierenartskosten.

Wanneer de voeding van grazers 100% uit groenvoer bestaat, produceren ze vlees en zuivel met andere betere nutriënten inhoud dan wanneer ze graan-gevoerd zijn. De voedingswaarden die in grotere hoeveelheden voorkomen in gras-gevoerd vlees en zuivel zijn onder andere; carotenoïden, vitamine E, omega-3-vetzuren en linolzuur (CLA).

Onderzoek naar de voordelen voor de mens van het verhogen van de inname van CLA wijst uit dat dit het risico van kanker, hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes verlaagd. Gras gevoerde producten zijn rijk aan gezonde antioxidanten en carotenoïden zoals luteïne, ze xanthine en bétacaroteen.

Deze informatie kan worden gebruikt om een aantal nieuwe afzetmogelijkheden te bieden. Het is niet verwonderlijk dat de hogere voedingswaarde van gras gevoerd vlees en zuivel de gezondheids-bewuste consument aantrekt en wellicht waarderen consumenten ook de andere voordelen van deze manier van vlees- en zuivelproductie. Waaronder een betere dierenwelzijn en een gezonder milieu. Veel van de ecologische voordelen van een succesvol en goed beheerd gras gevoerde productiesysteem zijn een gevolg van het feit dat diep wortelende polyculturen (Saladebuffet) een hogere dichtheid hebben en de bodem gezond en actief is.

De voordelen van het grasland is het verminderen van erosie en het verbeteren van de waterkwaliteit door de bodemstabiliteit te verbeteren en de afspoeling van grondstoffen te verminderen. Omdat het vee de ‘oogst’ en de mestverspreiding zelf doet, worden bovendien ook minder fossiele brandstof gebruikt en is er minder uitstoot van broeikasgassen.

Voordelen van een goed beweidingsmanagement:

Verbeterde financiële duurzaamheid is een belangrijk voordeel van een succesvolle beweiding. Maar lagere kosten en een hogere opbrengst zijn slechts twee van de vele positieve gevolgen van regeneratieve landbouw. Ook de levensomstandigheden en het dierenwelzijn zullen verbeteren, naast een hele reeks ecologische voordelen.

Voordelen voor de boer:
– Lagere voerkosten/hogere opbrengsten
– Hogere kwaliteit voeder
– Minder geld en tijd besteed aan ruwvoerwinning en mest uitrijden

Voordelen voor de grazers:
– Verbeterde gezondheid en welzijn
– Verbeterde kwaliteit van leven
– Vrijheid om natuurlijk gedrag te vertonen

Voordelen voor planeet en mens:
– Verhoogde niveaus van voedingstoffen in vlees en zuivel
– Verbeterde gezondheid van milieu en ecosystemen
– Energie besparing door verlaging van input

Leer online met Pure Graze Coaches:

Leer deze maand meer over regeneratieve landbouw met Pure Graze Coach Jelle Hakvoort, tijdens de webinar; Hoe ben je voorbereid op een landbouw zonder derogatie? Sluit je aan bij collega-boeren om Jelle zijn verhaal te horen. – En ontvang praktische informatie die je direct kunt toepassen op jouw melk- of vleesveebedrijf!

 

Meld je hier aan voor de webinar >>>