Je kent ze wel; die zonnige najaarsdagen, haast windstil met avonden waarbij je nog lekker buiten kunt zitten en het aangenaam toeven is. Gaat de zomerdroogte over in een indian summer?

Wie het weet mag het zeggen, maar de kans is er.

Veel Pure Graze relaties hebben het afgelopen jaar gezien hoe Saladebuffetten het beter doen ten opzichte van de traditionele graslanden tijdens droge zomers zoals deze. Pak de hoge kunstmestprijzen erbij en het beeld is compleet.

 We moeten wat doen, anders hebben we volgend jaar hetzelfde probleem.

Maar hoe nieuw inzaaien tijdens droogte? Dat gaat toch niet, of toch wel?

 Zaaien met rogge of haver als dekvrucht biedt hierbij kansen. Zaaien onder dekvrucht is op verschillende manieren een goede hulp bij het inzaaien van grasland. Zoals in eerdere blogs ook is aangegeven is het inkomen op het boerenbedrijf sterk gelinkt aan de droge stof productie per hectare aan ruwvoer.

Vaak worden daarvoor relatief kortdurende gewassen ingezet met een ander groeipatroon dan het hoofdgewas. Bij voorkeur zijn het gewassen die een meer open gewas hebben naarmate ze rijpen.

Zo zaai je Saladebuffet onder dekvrucht:

De dekvrucht komt sneller op dan de hoofdvrucht en legt met haar gewas een scherm over het land. Hierdoor word de hoofdvrucht tegen uitdrogen beschermt en de voor het bodemleven dodelijke UV-straling.

The unfair advantage, oos onmeunige veurdeel is; Het grote verschil in dag- en nachttemperatuur. Hierdoor is er ‘s ochtends dauw. Zolang er een dicht gewas staat wordt er dauw opgepakt. De massa van het gewas bepaald de hoeveelheid dauw die opgepakt wordt. De dauw vormt druppels, die door de zwaartekracht op de grond vallen, waarmee je elke ochtend het gezaaide Saladebuffet van een ‘buitje’ voorziet. – Live can be that stupid simple!

Vaak worden de kleine granen voor dit doel ingezet. Gerst en tarwe geven, naarmate ze ouder worden meer ruimte voor het zonlicht om de bodem te bereiken. Dit maakt ze aantrekkelijk om ze te oogsten als GPS. Daarna neemt het hoofdgewas de productie over.

Stap 1: Maak de grond zaaiklaar
Stap 2: Houd een zaaizaadhoeveelheid aan van 100 kg zaaizaad per hectare
Stap 3: Zaai dit met een voor granen geschikte zaaimachine op 2 cm diepte
Stap 4: Zaai daarna het Saladebuffet, breedwerpig, oppervlakkig en rol het perceel aan met een gekartelde rol

Zaaien onder dekvrucht kan altijd, geeft een hogere opbrengst, maar wordt vooral aanbevolen in de 2e helft van het zaaiseizoen of zoals nu tijdens een zeer warme periode.

 

Bekijk hier het Saladebuffet!