Allelopathie, of wel het Darwin Effect | Pure Graze

Allelopathie, of wel het Darwin Effect

Door: Ado Bloemendal Expert in Natuur-inclusieve landbouw 26 maart 2021

Allelopathie, of wel het Darwin Effect

Allelopathie, of makkelijker gezegd het Darwin Effect is een verschijnsel dat planten, algen, bacteriën, koralen en schimmels stoffen produceren die de groei en ontwikkeling van andere organismen beinvloeden. Deze stoffen worden allelochemische stoffen genoemd en zijn secundaire metabolieten. Ze kunnen een positief (positieve allelopathie), dan wel een negatief (negatieve allelopathie) effect hebben op andere in hun buurt voorkomende organismen.

Meestal wordt er echter met allelopathie bedoeld: de productie van stoffen door een plant die de groei van andere planten onderdrukt. Bij negatieve allelopathie brengen planten schadelijke (toxische) stoffen in de grond die de naburige planten in hun groei remmen of zelfs doden, zoals juglon.

Allelopathie is een overlevingsmechanisme dat planten in staat stelt om te concurreren met nabijgelegen planten. Door zaadkieming, wortelontwikkeling of opname van voedingsstoffen te remmen.

Enkele voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld maïsglutenmeel, dat wordt gebruikt als een natuurlijke herbicide, om te voorkomen dat onkruidzaden ontkiemen. Veel grassen en bodem bedekkende gewassen hebben allopathische eigenschappen die hun onkruid-onderdrukking verbeteren. Of wat dacht u van de manier waarop de schimmel penicilline bacteriën kan doden. Deze worden allemaal als gunstig voor de mens gezien.

De term allelopathie werd voor het eerst gebruikt in 1937 door de Oostenrijkse professor Hans Molisch in het boek “Der Einfluss einer Pflanze auf die andere – Allelopathie”. Hij gebruikte de term voor het beschrijven van de biochemische interacties, die de groei van naburige planten door een andere plant belemmerden.

Allelopathie blijkt in bossen een belangrijke rol te spelen, waardoor de samenstelling en het groeipatroon bij de regeneratie beïnvloed wordt.

Zo beïnvloedt de zwarte walnoot door de productie van juglon de groei van sommige plantensoorten, terwijl andere plantensoorten geen last hebben van juglon.

De werking kan voortkomen uit verschillende plantdelen als (gevallen) bladeren en wortels en zich richten op bepaalde micro-organismen en plantensoorten. De mate hangt af van de soort en het ras!

Wil je dus succesvol gebruik maken van dit algemeen voorkomende verschijnsel, is het belangrijk te weten hoe de afzonderlijke planten werken en waarmee ze reageren.

De Saladebuffetten zijn zo samengesteld dat de componenten (planten) elkaar positief beïnvloeden, waardoor er sprake is van een positieve allelopathie of makkelijker gezegd “Het Darwin effect”. Dit zorgt voor een meeropbrengst tussen de 30% tot 50% ten opzichte van de productie van de componenten in monocultuur.

In proeven zien we dezelfde meeropbrengst in vergelijk met de traditionele grasmengsels met Engels Raaigras als dominant ingrediënt.

Voor een deskundig advies over de samenwerking tussen planten moet je bij Pure Graze zijn!

Bekijk hier onze kruidenrijke graslandmengsels - Saladebuffetten®

 

Succes!
Ado Bloemendal

Wat vond je er van?

Deel dit bericht met je collega's!
 • Delen via:

Reacties:

3 reacties

 • Mijn balkon is niet groot genoeg om alles uit te proberen.
  Maar het is altijd wel mijn streven geweest om wat van de “boer” mee te krijgen.
  Ben bijna 80 les gegeven in de techniek.
  Prachtig verhaal.

 • Goedemorgen Henk,
  Dank voor je reactie!
  Het Darwin-effect kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van het stikstofprobleem.
  De natuur is zeer vindingrijk!

 • Ik ben het helemaal eens met deze schrijver. Als je ziet wat er uit studies volgens alle vermoedens rondom homologie nu ontdekt wordt aan effecten van de olfactorische netwerk- en kringloop communicatie met essentiële oliesoorten, die allelopaath werken in eigen lichaam alsook in het “lichaam” van een ecosysteem en zelf op de schaal van de totale biosfeer, dan weet ik zeker dat we de Corona virus allelopaath structureel weer de baas kunnen worden als we va onze huidige Nederlandse sinds 1900 van 100% naar huidige gedaalde laagte van biodiversiteit (lager dan 10% restant sinds 2019) weer gaan stijgen naar minimaal 60 % van onze oorspronkelijke bodiversiteit. Dat zal kwaliteiten van leven en vitaliteit en hygroscopiewaarde van ons (agrarische) landschap herstellen en ons weer landbouweconomisch ongevoelig maken (Weerbaar maken) tegen ziekten epidemieën en uitdroging van landschap en ook tegen de grillige herfst- en winter- en zomerklimaten met inundaties pal naast gebieden die verdrogen. De daling van vitaliteit laat nu ook daling van landbouwopbrengstbiomassa zien door misoogsten door ziekten en verdrogingen en inundaties die 100% meegerekend moeten worden in de areaalopbrengst per jaar in elke bedrijfsanalyse van een chemisch werkend landbouwbedrijf. Bioboeren hebben betrekkelijk weinig last van dat grillige weer. In hun niet-verslempte bodems zit nog dubbele waterbuffer tegen zowel last van verdampig als tegen last van gebrek aan inundatiewaterberging. Dat mensen niets weten van de allelopathe werking van essentiële oliesoorten in letterlijk elk micro-organisme en ook grootste organisme is een omissie die snel met wat eenvoudige laboratoriumproeven kunnen worden opgehelderd en gebruikt door regering en OMT voor de viruspandemie. Bij mij ligt een exemplaar van het volledige verhaal daarover. (fritsboerwinkel@gmail.com). Allelopathie van essentiële olie van hoge biodiversiteit regelt ook de amplitude tussen snelheid en vertraging van verdamping en mogelijk ook smelting van pakijs en ook regelt het de condensatie-snelheidsamplituden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

Nog meer lezen?

Heb je een vraag? App ons.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ons nieuws en laatste ontwikkelingen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.