Droogte is een fenomeen dat in elk jaargetijde voor kan komen. Gelukkig kunnen we snel genoeg reageren en maatregelen nemen om de impact van droogte te minimaliseren.

“Uitgaand van een gemiddelde jaarneerslag en de neerslag in acht nemend in de eerste maanden van dit jaar, is de kans op droogte groot.”     –     Ado Bloemendal

Droogte voorspellen is een kansberekening. Maar gaandeweg het traject neemt de betrouwbaarheid van die kansberekening toe. We zagen dit jaar veel neerslag in de typische wintermaanden december t/m februari. Dit is een teken dat er een reële kans is op een vergelijkbare periode zonder regen.

Op het moment van schrijven, 20 april is het nog steeds droog, zonnig met een schrale kille oost, noord-oosten wind.

“Hoe langer de droogte duurt, hoe eerder het begint te regenen.”     –     Ado Bloemendal

We zijn niet hulpeloos ten opzichte van droogte, maar we kunnen en doen er verstandig aan, actie te ondernemen om de invloed van droogte tegen te gaan.

Er staan ons verschillende tools ter beschikking;

Te denken valt aan korte termijn effecten:

– Bemestingsregime
– Oogstwijze – Denk aan weiden i.p.v. maaien
– Stoppelhoogte na de oogst – Denk aan hoger maaien

En lange termijn effecten:

– Plantsoorten keuze – Denk aan het gebruik van klavers en kruiden-
Waterbergend vermogen Denk aan pol vormende grassen
Organische stof gehalte van de bodem

“De natuur groeit niet dankzij ons, maar ondanks ons.”     –     Ado Bloemendal

Drijfmest aanwenden vindt traditiegetrouw plaats in het vroege voorjaar. Met het bemesten verdichten we de bodem, wat het waterbergend vermogen verkleint en veranderen we het zoutgehalte van de bodem, waardoor vocht uit de planten getrokken wordt – Dit lijdt tot een hogere droogte gevoeligheid.

“De winterregens vullen de voorraden aan. De zomerregens zijn er puur ter verkwikking.”     –     Ado Bloemendal

Bemesten later in het seizoen geeft de bodem tijd aan te sterken en geeft jou de kans het juiste tijdstip te kiezen, in een regenrijke periode, of net er na…. Een goede droogtestrategie werkt tegen droogte, maar draagt daarbij gedurende het proces ook bij aan het verbeteren van de natuurlijke bodemvruchtbaarheid. Dit ten voordele van jou en diegenen na jou.

In de beweidingscursus komen al deze onderwerpen uitgebreid aan bod. Wil jij jouw invloed op de effecten van het weer maximaliseren en wil je meer weten over de beweidingscursus?

Meld je dan aan voor de info webinar; Cursus: Weiden in de zomer!

 

Meld je hier aan!