Jans is melkveehouder die we al enkele jaren kennen en waarmee we een goede relatie hebben. In het begin was het contact wat afstandelijk, want Jans had volop geïnvesteerd en de bedrijfsvoering geautomatiseerd, want Jans en zijn vrouw willen het graag wat rustiger aan doen.

Ze hebben jaren hard gewerkt en ze vonden dat het tijd werd dat het bedrijf voor hen ging werken.

Na deelname aan een aantal bijeenkomsten en webinars ging bij hem de knop langzaam maar zeker om, zeker toen de term ‘Eigen Toegevoegde Waarde’ ter sprake kwam.

Jans vulde de Quickscan in en kreeg een antwoord dat hem een andere kant liet zien van zijn bedrijf. Er lagen mogelijkheden voor hem om geld te verdienen, zonder dat hij daarvoor veel moest investeren.

Alleen in kennis en tijd, in geld zo`n € 3.500,-, die hij besteedde voor de aankoop van de cursus PG NxT STEP® Farming.

Op zijn bedrijf lagen echter kansen om jaarlijks € 120.000,- extra te verdienen aan winst. Niet omzet maar WINST. Zijn omzet bleef gelijk, zijn kosten daalde vors! Voor een gemiddeld bedrijf een prachtig extra inkomen! Eindelijk kregen Jans en zijn vrouw een fatsoenlijk inkomen.

 Daarbij werd de bedrijfsvoering simpeler, en konden de investeringen teruggedraaid worden, waarmee de druk van de bank weg viel. Eindelijk voelden ze zich vrij. Echt vrij. Weg was die strop om de hals, die steen in de maag.

De gezondheid van de koeien verbeterde omdat ze meer zijn gaan weiden. Eerst weiden ze maar incidenteel, voor de weidepremie. Dat werd gaandeweg het jaar anders. Jans kwam erachter dat weiden prachtig is, hij genoot met volle teugen van het verzetten van de draad, `s ochtends vroeg en `s avonds laat, wanneer de wereld stil is en de natuur op haar mooist!

En Jans`s vrouw genoot er van dat Jans zo genoot, ze werden er rustiger van en er kwam een andere balans in hun leven, minder werkdruk en meer tijd voor elkaar en het gezin.

Met het weiden verlaagde Jans, geheel tegen zijn normale drang naar maximale melkgift/koe in, de krachtvoergift, – Spannend!

Wat gebeurde, verbaasde hem erg…. De melkgift per koe daalde niet, de koeien gingen beter weiden!

De krachtvoerkosten daalden scherp, op jaarbasis gerekend ruim € 43.000,- en dat in het eerste jaar dat Jans de nieuwe bedrijfsvoering toepaste. Vaak worden dingen gewoontes, denken we niet meer zonder te kunnen. Maar ben je zo sterk en moedig het los te laten, is het resultaat vaak verrassend!

Er is een spreekwoord; als 1 deur dicht gaat, gaan er meerdere andere deuren open. Alleen is men vaak zo gericht op die ene deur die dicht gaat, dat we de andere deuren niet zien.

Bovenstaand voorbeeld laat zien dat je als ondernemer vaak veel krachtiger bent dan jezelf doorhebt. Die kracht krijg je door zelf het heft in handen te nemen en je te richten op je ‘Eigen Toegevoegde Waarde’ en niet op waarde van een ander die jij toevoegt aan jou product. Daar wordt jij als boer niet beter van.

Daarom leidt kosten eliminatie tot een W&V Rekening met weinig externe kosten en neemt het aandeel in tijd dat je echt voor jezelf en je eigen inkomen werkt toe.

Ook graag meer verdienen?

“Be like Jans!” en neem deel aan de cursus: Natuur-inclusieve Landbouw

Bekijk hier de cursus: Natuur-inclusieve Landbouw

Veel succes!
Ik hoop snel van je te horen!

Ado Bloemendal
Pure Graze