Onlangs melden de banken dat ze bij de financiering van landbouwbedrijven meer de nadruk gaan leggen op liquiditeit en ondernemingsvisie.

Heel interessant.

Waarom juist nu?

De Basel IV richtlijnen spelen daarin een rol, geven ze aan. Ze geven de banken minder speelruimte om kredieten te verstrekken op basis van onderpand als onroerend goed en meer op rentabiliteit en liquiditeit.

De banken geven aan dat de overheid het investeren met een langere termijnhorizon nagenoeg onmogelijk maakt voor agrarisch ondernemers.

Vraag 1 is; voor wie dat nadelig is.

Het kan heel goed zijn dat dit gegeven; dat er op rendement gefinancierd moet worden en niet op onderpand, juist goed is voor de boeren en minder goed voor de banken.
De bank is gewoon een commercieel bedrijf dat winst maakt door schulden te verkopen. Wij aan de andere kant noemen dat hypotheek of lening.

Grond, het voornaamste onderpand van de agrarische sector kan in waarde maar 1 kant op en dat is naar boven en is van 34K/ha in 2002, gestegen naar 62K/ha in 2019. https://www.nvm.nl/agrarisch-landelijk/agrarische-grondprijzen/
Dus hoe makkelijk is het niet om een landbouwbedrijf te financieren in Nederland? Ongeacht wat de hypotheeknemer doet met zijn aankoop, de waarde van het onderpand stijgt gemiddeld rond de 7% per jaar, een rendement dat veel spaarders doet watertanden.

Realiseer je dat melkveehouders grond, dat elk jaar in waarde stijgt, in onderpand geven aan de bank, om er een LENING voor te krijgen, waarmee ze gebouwen, machines of installaties financieren, DIE VANAF DAG 1 IN WAARDE DALEN!!

Daarmee houden agrariërs BV Nederland aan het draaien, ten koste van hun eigen familie vermogen!

Vraag 2 is; wat kan de agrarische ondernemer daaraan doen.

Vindt je bedrijf opnieuw uit.

Vorig jaar was ik in het buitenland bij een relatie en vroeg ik de accountant of er gelijk gedacht werd over financiering in de agrarische sector in vergelijk met andere sectoren.

Totaal niet, was het antwoord. De agrarische sector bouwt veel duurder en schrijft veel minder snel af. In andere sectoren bouwen ze zodanig dat er in 2 tot 5 jaar afgeschreven wordt.

Snelheid van afschrijven zegt iets over rendement. Schrijf je snel af, is het rendement hoog. Dat de politiek onbetrouwbaar is, weten we al heel lang. Niet voor niets staan ze in hetzelfde rijtje als de prijzen en het weer.

Ben je daarmee bezig als ondernemer, dan denk je reactief. Het gaat er om actief te zijn, een strategie te hebben.

Jij bent slim, jij weet ook wel waar het naar toe gaat. Diep in je hart ken jij de lange termijn DOELEN. Meer natuur, minder input, meer liquiditeit (meer geld op de rekening). Begin er dan aan! En waar de politiek dan op uit komt in hun gekonkel tussen de partijen, is aan hen.

Geïnteresseerd in hoe je meer winst kunt maken op jouw bedrijf?

Melkveehouders die Natuurlijk Werken© toepassen verhogen hun rendement, hebben minder werkuren en een lagere investeringsdruk. Daarnaast wordt het deel van de bruto omzet voor het gezinsinkomen hoger. (WUR berekende een verhoging van 58%)

Natuurlijk Werken© is nu verkrijgbaar als Online Cursus, en bestaat uit 36 lessen om je bedrijf meer winstgevend te maken en om te schakelen naar een natuur-inclusief bedrijfssysteem.

Maak je bedrijf klaar voor de toekomst!

Bestel HIER je cursus! >>>>

Ado Bloemendal
Pure Graze