Ik weet nog dat enkele jaren geleden de mobiele telefoon providers de prijzen voor mobiel bellen vanuit het buitenland, moesten verlagen. Die kosten zijn voor de consument ongeveer gehalveerd.

Dan denk je; ’da ka nie’.
Maar toch deden ze het.
Hoe konden ze dat doen?
Kunnen andere bedrijven dat ook?
Zelfs melkveehouders?

Ja, dat kan!

Bedrijven passen zich constant aan, aan de veranderende vraag van consumenten, nieuwe ontwikkelingen, wettelijke eisen. Ze moeten wel…..

Want, wie kent ze nog?
Agfa, of Kodak, Nokia of Saab?
Allemaal mooie iconische bedrijven die niet meer bestaan of in een ander segment terecht zijn gekomen.

Neem IBM het bedrijf dat als eerste met de PC op de markt kwam. Vandaag doen ze heel andere dingen; https://www.ibm.com/nl-en?p1=Search&p4=43700052448832258&p5=e&gclid=Cj0KCQiA-aGCBhCwARIsAHDl5x9rQqZUVmSKB7kg1kQZnmVnHjBD9-eSzh1r3tAZYzTcnnGdzNufvXoaAoJ9EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Net als Shell. Nu een fossiele brandstoffenproducent, maar bezig in de transitie naar duurzame energie. https://www.shell.com/energy-and-innovation/the-energy-future/our-climate-target.html#vanity-aHR0cHM6Ly93d3cuc2hlbGwuY29tL2NsaW1hdGV0YXJnZXQuaHRtbA=true&iframe=L3dlYmFwcHMvY2xpbWF0ZV9hbWJpdGlvbi8

Hoe doe je dat?

Door flexibiliteit in je bedrijfsvoering te bouwen en te koesteren. Je kunt alleen met de wind meebewegen door mee te bewegen.

En realiseer je, een vliegtuig stijgt altijd op tegen de wind…

Het gaat erom dat je bedrijf zo flexibel blijft dat het de veranderingen door de tijd kan weerstaan. Want een familiebedrijf gaat van de ene naar de andere schakel en is een manier om je familie, door de jaren heen, te voorzien van een inkomen en vermogen.

Door te streven naar een zo groot mogelijk aandeel variabele kosten in de kosten blijft de bedrijfsvoering flexibel, kan die meebewegen met de veranderingen. Variabele kosten zijn de kosten die wegvallen als de productie waarmee ze verbonden zijn wegvalt.

Verschillende blogs op onze site geven inzicht in dit onderwerp. Mocht je meer willen weten dan geven  cursuspakket; Bedrijfsvoering en het cursuspakket; Natuur-inclusieve Landbouw PG NxT STEP® een heel andere kijk op de bedrijfsvoering. De tools die we daarin aanreiken zijn direct toepasbaar om de bedrijfsvoering zo in te richten dat de maximale flexibiliteit gerealiseerd wordt. En het voorkomt dat je zelf het wiel gaat uit vinden. https://puregraze.com/product-categorie/samengestelde-pakketten/

 

Veel succes!

Ado Bloemendal