Gemiddeld duurt het een generatie voor nieuwe inzichten breed worden toegepast. De mens is van nature huiverig voor verandering.

Doordat we dicht bij de Duitse grens leven, kijken we nogal eens Duitse tv. Een tijd geleden was er een programma over emigratie.

Het ging over Ost Friesland, waar rond 1900 de mensen in het veen een armoedig bestaan leidden. Ze hadden “Gien naegel um`t gat te krabb`n” om het maar even op z`n Twens te zeggen.

Veel van hen besloten te emigreren naar Amerika, daar was toen ook al “alles beter”. Ze verkochten hun laatste bezittingen voor een bootticket naar de overkant.
En waar denk je dat ze terecht kwamen toen ze eenmaal aan de overkant waren?….. in het veen. Want dat kenden ze…

Henry Ford zei het ook; “of je nu denkt dat je het kunt of denkt dat je het niet kunt, beide keren krijg je gelijk”

Een veel gehoorde tegenwerping is dat de bodem er niet geschikt voor is op het bedrijf van diegene. Dat is een kip en ei verhaal.

Veel boeren die starten aan PG NxT STEP® hebben zo hun bedenkingen over de voorstellen in bedrijfsvoering die we maken. Natuurlijk, want ze hebben het jaren anders gedaan.

Maar; iedereen spreekt vanuit zijn of haar eigen ervaringenpatroon. Ze kennen niet de toename in draagkracht van een perceel dat bijvoorbeeld alleen maar geweid wordt, 10 tot 12 keer in een jaar.

Ze realiseren zich niet de impact die machines hebben op de bodemgesteldheid. Mest op het land met de tank of met koeien?

Maar de verandering komt nadat het management aangepast wordt aan de eisen van de bodem. Wanneer de bodem de kans krijgt luchtvolume te maken, doordat machines er niet meer op rijden. Wanneer de bodem beschermt blijft tegen zonlicht door een correcte beweiding, waardoor er organische stof vastgelegd kan worden in plaats van dat het verbrand.

Het bodemleven wordt gevraagd de mest en urine van de weidende koeien te verteren en de voeding beschikbaar te maken voor plantengroei. Dat is wat er gebeurd wanneer het denken veranderd en er gedacht wordt vanuit de natuurlijke hulpbronnen. Het mooie is dat we deze mogelijkheden zien bij alle Pure Grazers, ongeacht of ze nu in het veenweidegebied zitten, op slempige klei, of op zandgrond

Succesvol financieel managen van een bedrijf lukt het best met korte keten en een goed bedrijfssysteem. Korte keten zijn goed voor de portemonnee en het milieu.

PG NxT STEP® is zo`n systeem, betrouwbaar omdat het al jaren succesvol wordt toegepast in binnen- en buitenland.

Maak kennis met PG NxT STEP® en doe de cursus online, wanneer het jou past!

 

Succes!

Ado Bloemendal