Afgelopen week stond er een artikel in het Financieel Dagblad over het verdienvermogen van de primaire landbouw. Hierin wordt gesteld dat de primaire landbouw structureel geen geld verdient (1).

Zoals bij elk artikel zijn ook hier kanttekeningen bij te plaatsen. Het artikel gaat voorbij aan de exportwaarde en de werkgelegenheid die de primaire landbouw verschaft. Het is verder een opsomming waar je niet vrolijk van wordt en het ministerie verbaast zich dan ook over de veerkracht van de boeren en vraagt zich af waarom boeren niet failliet gaan…

Een ander bericht trok mijn aandacht ook (2)! Daarin werd beschreven hoe positief de prijzen van landbouwgrond zich ontwikkelen. Landbouwgrond wordt ieder jaar duurder en duurder. Afgelopen jaar steeg de prijs gemiddeld met 6%!

Met andere woorden; het vermogen van de boer stijgt, goede zaak!

Om daar nog een schepje boven op te doen werden de verliezen van de landbouw opgeteld over een periode van de laatste 10 jaar. Een nogal ongewone wijze om de financiële prestaties van een bedrijfstak weer te geven, normaal gesproken.

Dan de AEX, die daalde met maar liefst 14% in 2022 (3)! Met andere woorden; banken, investeerders, fondsen, ze zagen hun vermogen krimpen!

Het inkomen van Bill Gates groeide in 2022 met 3,8% (4).  Met andere woorden; de Nederlandse boer doet het beter dan de AEX en Bill Gates bij elkaar. En als de landbouw dan zo slecht is, waarom is Bill Gates dan de grootste agrarisch grondbezitter van de USA(5)??

Boeren hebben jaren, generaties, gewerkt voor de samenleving, ten koste van hun eigen inkomen, dat verdient respect en alle lof. Waar het om gaat in een familiebedrijf is het succesvol doorgeven van het familiebezit aan de volgende generatie.

Daarbij is het zaak zoveel mogelijk ‘Eigen Vermogen’ te creëren en door te geven. Binnen onze cursussen is alles gericht op het creëren van een onafhankelijke bedrijfsvoering waarbij de boer zelf de baas blijft over zijn bedrijf en zijn beslissingen.

Het verlagen van de kosten is een belangrijk onderwerp in de cursussen en leidt tot minder werk, een lage footprint en een rustig vrij leven. En dit is in het belang van het voortbestaan van uw bedrijf.

Teruggaan naar de basis is geen schande, het is slim, want;

“In times of change, learners will inherit the earth – while the learned find themselves beautifully equipped to deal with a world that no longer exists.”   ~ Eric Hoffer

Een tegenwerping die gemaakt kan worden is; “Ik heb al zoveel geïnvesteerd en zit zo zwaar gefinancierd, het is voor mij financieel niet mogelijk veel te gaan weiden. Realiseer je dan het volgende;

“Your present circumstances don’t determine where you can go. They merely determine where you start.” Nido Qubein

Beweiden helpt de kostprijs te verlagen en de marge te vergroten. Met andere woorden; je gaat MEER verdienen. MEER geld overhouden en MEER tijd voor je gezin.

Dat is BAAS op eigen bedrijf zijn….

Wil je weten hoe dit op jouw bedrijf uitpakt? Vul vandaag nog de Quickscan in en je hebt morgen een compleet GRATIS adviesrapport in de mail!

 

Doe hier de QuickScan >>>

 

Veel graasplezier!
Ado Bloemendal

Naslag;

1; https://fd.nl/economie/1465434/landbouw-in-nederland-maakt-bijna-altijd-verlies
2; https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/01/31/grondprijs-opnieuw-omhoog-stijging-bijna-6-procent
3; https://www.iex.nl/Nieuws/764067/AEX-in-2022-in-de-ban-van-oorlog-inflatie-en-renteverhogingen.aspx
4; https://financer.com/nl/blog/de-rijkste-mensen-ter-wereld/