Deze week kan al niet meer kapot met het succes van Agnes & Klaas Jan en Piet, die genomineerd zijn voor “Beste Graslandboer van 2023”.

Dit jaar lijkt het erop dat de prijs naar een Pure Grazer gaat.

We zijn er als Pure Graze super trots op dat opnieuw melkveehouders die succesvol het regeneratieve bedrijfssysteem PG NxT-STEP Farming toepassen genomineerd zijn voor de; De Beste Graslandboer 2023!

Piet is een succesvol gebruiker van de productief kruidenrijk grasland mengsels; Saladebuffet op veengrond en weet ondanks de trapgevoeligheid een lange weideperiode en bijbehorende lage kostprijs te realiseren. In zijn nominatie filmpje geeft hij het belang weer dat we hechten aan de korte geldcyclus en geld verdienen.

De prestatie van Agnes en Klaas Jan is ook groot. Op 47 ha zware klei, met 50 melkkoeien, ruwvoertekort en 100 ton krachtvoer, naar 75 koeien zonder krachtvoer en zelfvoorzienend met ruwvoer!

Daarbij hebben ze de stalperiode aanzienlijk verkort van 7 maand, naar uiteindelijk 101 dagen afgelopen winter!

In 2021 begonnen ze met de cursus: Regeneratieve beweiding (PG FiRST-STEP Farming), waarin de meeste aandacht gaat naar de beweiding, om de kostprijs te laten dalen door zoveel mogelijk vers gegraasd groenvoer direct om te zetten in melk. Dit leidde direct tot een daling van de kosten en een vergroting van de marge.

Het jaar erop volgden ze de Cursus: Regeneratieve melkveehouderij (PG NxT-STEP Farming), waarin de aandacht wordt gelegd op het gehele bedrijfssysteem. Door het toepassen van PG FiRST-STEP Farming ein combinatie met PG NxT-STEP Farming waren ze in staat om op zware klei, het weideseizoen toe te laten nemen met bijna 5 maand in maar 2 jaar tijd!

Ze melken met een robot en hebben twee jaar op rij de hoogste vers gras opname gerealiseerd binnen het project Grip op Gras van Stichting Weidegang!

Een heel uitzonderlijke prestatie voor een robotbedrijf!

Hieronder een opsomming van de belangrijkste kostenposten in € en de procentuele verandering daarvan door het toepassen van PG NxT-STEP Farming;

Post – jaar: Melkopbrengst–krachtvoer: Machine-kosten: Loonwerk: Diesel: Krachtvoerverbruik:
2021 +5,4% -29,62% -24,46% -26,29% -47,91%
2022 +39,94% -48,31% -75,37% +184% -83,33%

*Verhoging van brandstofkosten heeft te maken dat de veehouders zelf zijn gaan inkuilen!

 

Bekijk hier de cursussen >>>