De start van de afkalfperiode bij Pure Grazers staat voor de deur. Er zijn Pure Grazers die werken met een voorjaarskalvende veestapel. Is dit noodzakelijk bij het regeneratieve bedrijfssysteem PG NxT-STEP Farming, nee zeker niet noodzakelijk.

Wil je het beste financiële rendement? – Dan ja, is een voorjaarskalvende veestapel noodzakelijk om rendementen van 40 tot 58% te behalen binnen je bedrijfsvoering.

Zorgvuldig plannen is cruciaal wanneer we werken met een voorjaarskalvede veestapel. Niet alleen om de kalveren gezond ter wereld te laten komen, maar ook om de fysieke en mentale gezondheid van veehouders te waarborgen. In de blog lees je strategieën om proactief door de afkalfperiode te komen.

Neem de tijd om je voor te bereiden

Door de afkalfplaatsen van te voren voor te bereiden, is er minder werk wanneer het afkalven begint. Hierdoor blijven zowel de koeien als de kalveren gezonder. Belangrijk om het afkalven in de weide te laten gebeuren; dit kan 99% van de tijd zonder enige hulp van de boer. Daarnaast is het van groot belang dat de koeien genoeg beweging krijgen aan het eind van hun drachtigheid.

Koeien zijn sociale kuddedieren. Maak daarvan gebruik om de werkdruk te verlagen en het beste resultaat.

Zorg ervoor dat langs de afkalfweide genoeg beschutting aanwezig is en kies een hoger gelegen perceel uit om in af te kalven, want natte en modderige omstandigheden veroorzaken stress bij zowel koe als het kalf.

Waarom niet afkalven in de stal?

Wanneer de stal word gebruikt bij afkalven is er een groot besmettingsgevaar ten opzichte van afkalven in de weide. Bovendien kunnen pathogenen, die verantwoordelijk zijn voor diarree, zich in dit soort omstandigheden ophopen.

Kalveren worden geboren met vrijwel geen eigen immuniteit, wat betekent dat ze hun eerste weerstand moeten krijgen van biest, rijk aan antistoffen. Daarom is het belangrijk om de eerste 2 tot 4 dagen het kalf bij de koppel te laten lopen; hierbij is het vooral belangrijk dat het kalf de eerste 12 tot 24 uur voldoende biest binnen krijgt.

Wil jij ook werken met een voorjaarskalvende veestapel om zo je kostprijs radicaal te verlagen? – Vul de QuickScan in en kom te weten wat jij kunt besparen op jouw bedrijf!

 

Klik hier voor de QuickScan >>>>