Methaan is gerecyclede koolstof;

Andere wetenschappers vormen een soortgelijke mening over de achterhaalde omgang met methaanbeoordeling. Prof Bates merkt op dat prof. Frank Mitloehner van de University of California, Davis, ook het gebruik van GWP * ondersteunt.

Deze onderzoeker benadrukte dat de CO2 die het gevolg is van het verval van methaan van herkauwers niet nieuw is in de atmosfeer, maar alleen wordt gerecycled. De koolstof werd eerder uit de atmosfeer opgenomen door voederplanten, die vervolgens werden opgegeten door herkauwers.
Mitloehner vervolgde met te zeggen dat zelfs bij een wijziging van de GWP * -maatstaf, methaan geproduceerd uit herkauwers afzonderlijk moet worden behandeld met methaan afkomstig van fossiele brandstoffen.

Hoewel dit laatste ook kan worden beschouwd als onderdeel van een recyclingsysteem, is het vele duizenden malen langzamer dan het landbouwsysteem en draagt het zo bij aan het vrijkomen van extra koolstof in de atmosfeer.

Een andere wetenschapper, prof. William van Wijngaarden uit Canada, bevestigde dat hoewel methaan een hoge initiële potentie heeft in vergelijking met CO2 op ton-per-ton-basis, het lage tempo van de wereldwijde toename van methaan in de atmosfeer zo klein is dat de jaarlijkse bijdrage ervan aan een opwarmende invloed is slechts een tiende van die van CO2.

Als alleen methaan van herkauwers in aanmerking wordt genomen, wordt deze opwarmingsfactor verder verlaagd tot slechts 1/77 die van CO2, waardoor het bijna irrelevant is in termen van opwarming van de aarde.

Tijd voor verandering

Dit zijn heel andere wetenschappelijke bevindingen, dan die aangegeven in het vorige onderzoek.
Prof Bates stelt dat deze recente wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van de klimaatimpact van methaan nu voldoende bewezen is om ze te kunnen gebruiken. Hij concludeert dat de regering nu een einde moet maken aan het gebruik van het verouderde GWP-systeem in de nationale methaanboekhouding, aangezien het nalaten hiervan kan leiden tot ongerechtvaardigde materiële schade aan de Ierse landbouw.

CO2-equivalent

Het feit dat verschillende gassen een verschillend opwarmingspotentieel hebben, maakte de ontwikkeling van een gemeenschappelijke eenheid – kooldioxide-equivalent of CO2-e – noodzakelijk om ze bij elkaar op te tellen.

Kooldioxide (CO2) krijgt een aardopwarmingsvermogen (GWP) van één, terwijl lachgas (N2O) momenteel wordt berekend als 265 tot 298 keer dat van CO2 over een tijdschaal van 100 jaar.
Dit artikel laat zien dat de situatie met methaan (CH4) veel complexer is en zich nu niet leent voor het gebruik van één enkele coëfficiënt.

Tot voor kort was de gebruikte coëfficiënt voor CH4 28 keer die van CO2, maar recente wetenschap geeft aan dat dit een negatieve waarde zou kunnen zijn in een situatie waarin de snelheid van biogeen methaan in de loop van de tijd afneemt.

Hoewel het gebruik van CO2-equivalent kan doorgaan, moet de bijdrage van methaan anders worden aangepakt.

Bronnen;

Irish Farmers Journal
https://www.nature.com/articles/s41612-018-0026-8
https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/ab6d7e
https://www.moffittsfarm.com.au/2020/08/23/ruminant-methane-decision-pending-gwp100-versus-gwpstar/