De kinderen houden de ouders een spiegel voor!

Onlangs bezocht ik een klant met een, in de ogen van de gangbare sector, prachtig bedrijf. Werkelijk alles was aanwezig, een nieuwe stal, een voermengwagen, melkrobots, mestrobots, veegrobots, een uitgebreid machinepark, een dikke hypotheek en vreselijk veel druk om aan het eind van de maand voldoende op de lopende rekening te hebben staan om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.

Is dat het leven dat jij je altijd gewenst hebt, vroeg ik hem. Achteraf gezien, eigenlijk niet. De druk is toch wel groot, zowel fysiek als psychisch. En, voegde hij er aan toe; wie gaat dat bedrijf straks overnemen? Wie wil er zoveel schuld overnemen met zo`n lange werkweek? Mijn kinderen hebben vriendjes en vriendinnetjes, waarvan de ouders nog niet de helft van het aantal uren maken als wij! En ze gaan wel 3 keer in het jaar op vakantie, wij met hangen en wurgen 1 keer, en dan geen 3 weken, maar 1 week.

Mijn kinderen zien hoe makkelijk andere mensen buiten de landbouw hun geld verdienen en snappen niet waarom wij zo hard en lang moeten werken, terwijl we zo`n groot bedrijf hebben dat zoveel waard is.

Vanochtend belde een adviesklant van ons. Ze passen al een heel aantal jaren “Natuurlijk Werken” toe. Ze zijn succesvol, ze verdienen goed, hebben veel vrije tijd en kunnen het bedrijf makkelijk overlaten om op vakantie te gaan. Ze gaan 3 weken naar Zuid Frankrijk.

Ze hebben een oude stal, weinig machines, geen voermeng-wagen, en afgelopen jaar waren de koeien bij elkaar welgeteld zo`n 2 weken binnen geweest. Ze hebben tijd om op vakantie te gaan met de kinderen. Overdag is het ook rustig, het werk vouwt zich om het privé leven heen, in plaats van anderom. Het rendement is goed en de lening is bijna afbetaald.

De druk om te investeren is er niet. De stal is wel oud maar wordt haast niet gebruikt. De koeien weiden volop en brengen tegelijkertijd zelf de mest weg. Hoe simpel kan het zijn.

Pure Graze kan een onkosten verlaging realiseren tussen de 6 en 12 cent per kilo melk.

Het bedrijfssysteem “Natuurlijk Werken” is er op gericht de koeien het werk te laten doen.
Lees HIER meer over “Natuurlijk Werken”!

Of neem vandaag nog contact op T: 0546-624005