Een winstgevend bedrijf runnen is een taak die discipline vereist. Veel bedrijven hebben geen inkomstenprobleem, maar een kostenprobleem. Dit betekent dat ze te veel geld uitgeven aan de verkeerde dingen.

Interessante ideeën hierover zijn voorgesteld door C. Northcote Parkinson, een Britse historicus die de menselijke conditie in verband bracht met zijn beroemde wet van Parkinson:

“Werk breidt zich uit om de tijd te vullen die beschikbaar is voor de voltooiing ervan”

Zijn tweede wet werd gedetailleerd beschreven in zijn boek “The Law and Profits” (1960):

“De uitgaven stijgen om aan de inkomsten te voldoen”

Hoe waar is dat! Hoewel satirisch bedoeld, zijn ze perfect! We gebruiken het gezegde: “Onder tijdsdruk komen de mooiste dingen tot stand.” Dit betekent dat wanneer we in een tijdscrisis zitten, dingen eindelijk gedaan worden en snel. Als er geen vaste deadline is, blijven taken vaak hangen tot de deadline nadert. Dit is kostbare tijd die aan talloze andere dingen zou kunnen worden besteed.

Wat de uitgaven betreft, denk ik aan “hoe meer je verdient, hoe meer je uitgeeft”. Dit is waar discipline om de hoek komt kijken. De meesten van ons weten wat er nodig is om ons chequeboek in evenwicht te brengen, maar we hebben de neiging om af en toe de aandacht te laten verslappen.

Parkinson zei ook: “Een luxe die je eenmaal hebt genoten, wordt een noodzaak.” De laatste auto van een kennis had bijvoorbeeld een verwarmd stuur. Ik vond dit uiteraard een absurde luxe voor zwakke stadsmensen die niet graag handschoenen dragen! Toen ze dat voertuig inruilde, had haar nieuwe auto die mogelijkheid niet. Toen de winter aanbrak, merkte ze al snel dat ze dat warme stuur miste. Aan hoeveel luxes raken we gehecht die niet echt nodig zijn?

Ik denk dat de eerste stap bij het aanpakken van deze problemen het kennen van onszelf is. Dat betekent dat we onze zwakheden kennen en ernaar handelen. Grote uitgaves moeten van meerdere kanten bekeken worden, gewogen tegen alternatieven, alvorens tot aankoop over te gaan.

“Als je dingen koopt die je niet nodig hebt, steel je van jezelf!” – Tsjechisch spreekwoord.

Belangrijkste verantwoordelijkheid

Het creëren van een toekomst voor de volgende generatie kan onze belangrijkste verantwoordelijkheid zijn, vooral voor gezinnen op het platteland die van het land leven. Iedere generatie speelt een rol in het succes of het falen van het familiebedrijf. De beslissingen die u wel of niet neemt, kunnen een diepgaand effect hebben op de toekomst van uw familieboerderij.

Als manager van uw boerderij is het uw verantwoordelijkheid om beslissingen te nemen met de volgende generatie in gedachten. U moet een zeer winstgevend en plezierig bedrijf creëren waar de volgende generatie graag deel van wil uitmaken. Slimme mensen zijn niet geïnteresseerd in een break-even business en Familiebedrijf Pure Graze wil u hierbij graag helpen. – Lang leve familiebedrijven!

Heel veel succes!
Ado Bloemendal