Pure Graze is trots, want Agnes en Klaas Jan hebben de publieksprijs gewonnen voor “Beste Graslandboer van 2023” van Veeteelt. Een welverdiende erkenning voor hun toewijding aan regeneratieve landbouwpraktijken en het PG NxT-STEP Farming-systeem.

Piet, een ware expert in het gebruik van kruidenrijk graslandmengsels op veengrond, blijft een genomineerde en wordt eveneens geëerd voor zijn indrukwekkende prestaties.

Agnes en Klaas Jan hebben de prijs zeker verdiend. Ondanks de uitdagingen van zware kleigrond, een ruwvoertekort en het gebruik van 100 ton krachtvoer, hebben ze hun bedrijf omgevormd naar een bedrijfsvoering zonder het gebruik van krachtvoer, compleet zelfvoorzienend in ruwvoer en met 75 koeien op 47 hectare land.

Bovendien hebben ze de tijd dat hun koeien in de stal verblijven aanzienlijk verminderd, van 7 maanden naar slechts 101 dagen afgelopen winter.

De reis van Agnes en Klaas bij Pure Graze

Hun reis begon in 2021 met de cursus ‘Regeneratieve beweiding (PG FiRST-STEP Farming),’ waarbij de nadruk lag op beweidingsmanagement om kosten te verlagen, marges te vergroten, door de geldcyclus te verkorten tussen groenvoer en eindproduct. Het jaar daarop volgden ze de cursus ‘Regeneratieve melkveehouderij (PG NxT-STEP Farming),’ gericht op het gehele bedrijfssysteem, door te werken met een voorjaarskalvende veestapel, maximalisatie van de beweiding en het gebruik van polyculturen. Na 2 jaar wisten ze hun weideseizoen met bijna 5 maanden te verlengen op zware kleigrond.

Met een melkrobot hebben Agnes en Klaas Jan zelfs twee jaar op rij de hoogste vers grasopname bereikt binnen het project ‘Grip op Gras’ van Stichting Weidegang, een buitengewone prestatie voor een robotbedrijf.

Hier is een samenvatting van de belangrijkste kostenposten in euro’s en de procentuele veranderingen die ze hebben bereikt door PG NxT-STEP Farming toe te passen:

Melkopbrengst:                2021: +5,4%,                     2022: +39,94%
Krachtvoer:                        2021: -29,62%,                2022: -48,31%
Machinekosten:                2021: -24,46%,                2022: -75,37%
Loonwerk:                          2021: -26,29%,                2022: +184%
Diesel:                                  2021: -47,91%,                2022: +184%
Krachtvoerverbruik:        2021: -83,33%                 2022:

Het is duidelijk dat Agnes en Klaas Jan een opmerkelijke transformatie hebben ondergaan binnen hun bedrijfsvoering. Hun toewijding aan duurzaamheid en innovatie is inspirerend en heeft de publieksprijs ‘Beste Graslandboer 2023’ meer dan verdiend. Piet blijft eveneens een gewaardeerde genomineerde en wordt geëerd voor zijn indrukwekkende prestaties.

Als Pure Graze zijn we buitengewoon trots op hen en kijken we uit naar hun verdere successen en bijdragen aan de sector. Gefeliciteerd, Agnes de Boer, Klaas Jan Mulder en Piet van Dijk! Jullie zijn een voorbeeld voor ons allen.

Bekijk hier de bekendmaking “Beste Graslandboer 2023” terug >>>

Lees hier de artikelen van de genomineerden terug >>>

Maximalisatie van de beweiding helpt de kostprijs te verlagen en de marge te vergroten. Met andere woorden; je gaat MEER verdienen. MEER geld overhouden en MEER tijd voor je gezin.

Dat is BAAS op eigen bedrijf zijn….

Wil je weten hoe dit op jouw bedrijf uitpakt? Vul vandaag nog de Quickscan in en je ontvangt een compleet GRATIS adviesrapport in de mail!

VUL HIER DE QUICKSCAN IN >>>