Frostseeding is een techniek waarbij de natuur nagebootst wordt om gewenste zaden bij te strooien in een bestaand gewas, waarbij dit zaad met behulp van natuurlijke processen contact maakt met de bodem, zodat het succesvol kan kiemen, vestigen en ontwikkelen.

Deze week had ik contact met Mark. Hij liet me twee percelen Saladebuffet zien waarbij hij vragen had. Het ene perceel was een jaar geleden gezaaid, het andere twee jaar geleden.

In die laatste was zichtbaar dat het aandeel grassen toegenomen was. Dit komt door de rijke voedingstoestand van de bodem en het management van het gewas.

Het grootste doel van leven op aard is succesvol voortplanten. Daar is alles op ingericht. Al het leven is uitgerust met eigenschappen om zich aan te passen aan de omstandigheden, geërfd van de ouders.

Dit wordt genetische aanleg genoemd. De maximale invloed daarvan bedraagt 30%, – Maximaal!

Het andere deel van de uiterlijke verschijningsvorm is de invloed van milieu. Het milieu heeft met minimaal 70% een veel grotere invloed. Dit zet ons in de positie die 70% zó te beïnvloeden dat we het maximale resultaat realiseren.

Wanneer in het tweede jaar het aandeel grassen al zo toeneemt, is dat een teken van de natuur. De natuur praat met ons! Die informatie kunnen we gebruiken en inzetten om het resultaat van onze bewerkingen te beïnvloeden.

De mate van beschikbare voedingstoffen in de bodem of het management hebben invloed op het beeld dat we zien. We zien graag veel klavers en kruiden omdat de diversiteit garantie geeft voor een zo breed mogelijk spectrum aan bodemleven dat actief is om voeding beschikbaar te maken voor plantengroei.

Een breed soortenpalet planten realiseert meer fotosynthese dan een monocultuur (vanwege het aandeel bladgroen in het gewas), waardoor meer ruwvoer verbouwd wordt, het biedt het vee een betere voeding aan mineralen en vitamines. Maar ook zijn klavers en kruiden beter verteerbaar voor vee en leveren meer melk of groei in vergelijking met grassen.

Het is verstandig tijdig te beginnen met het bijzaaien, met Saladebuffet Doorzaai omdat wanneer de balans eenmaal verschoven is richting grassen, opnieuw op breedte brengen van samenstelling lastiger is.

Onze adviezen hierop zijn; Gebaseerd op 30 jaar ervaring, is om jaarlijks meerdere malen een paar kilo zaad te zaaien. Dit kan goed breedwerpig in combinatie met een 300 tot 400 kg kalk per keer.

Strategie 2 is om iedere 2 jaar bij te zaaien, met 5 tot 10kg Saladebuffet Doorzaai.

Breedwerpig zaaien heeft de voorkeur omdat het zaad dan evenredig verspreid over het land wordt. Het is zaak dat het goed contact maakt met de bodem om zo de processen daarna; kiemen, vestigen en ontwikkelen, succesvol te laten verlopen. Daarvoor kunnen we ook samenwerken met de natuur en regen en de afwisseling van vorst en dooi inzetten. Die zorgen voor het goed contact maken van het zaad in de bodem.
Dat eerste doen we bij najaarsinzaai, het laatste kan goed in de winter!

Is het niet te vroeg? Het is winter!

Zaad kiemt niet omdat wij het zaaien. Het bezit de kennis te kiemen als het “denkt” dat de omstandigheden gunstig zijn voor vestigen en ontwikkelen. Vaak wordt juist te laat gezaaid en gaan de kiemplanten ten onder door beschaduwen door het aanwezige gevestigde plantenpakket.

Tijdig (bij)zaaien biedt de zaden de kans tijdig te kiemen waarbij de gevestigde planten beschutting bieden aan de kiemplanten, omdat ze een microklimaat creëren.

Het resultaat ziet u in de loop van de zomer wanneer de gevestigde nieuwe planten krachtig genoeg zijn om de competitie aan te gaan met het bestaande plantenpalet.

 

Bestel hier jouw Saladebuffet Doorzaai