Het omschakelen van de bedrijfsvoering van een melkveehouderijbedrijf van high-input naar low-input lijkt ingrijpend maar is vrij gemakkelijk.
Het gemak zit hem erin dat er op de werkvloer vooral dingen NIET meer gedaan worden.
De moeite zit erin dat beslissers en uitvoerders zich laten leiden door angst omdat ze op voor hen onbekend terrein komen.
Een recente Ierse studie geeft duidelijk aan dat het low input bedrijfssysteem een veel lagere kostprijs heeft waardoor er eens zoveel marge overblijft als vergoeding voor inbreng van kapitaal en arbeid.
Er zijn verschillende stappen:
1: Bereid je goed voor
Lees over low input bedrijfssystemen, bekijk en bereken hoe dat op jouw bedrijf uitpakt. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat de juiste beslissingen worden genomen op basis van feiten.
2: Bereid je mee beslissers voor
Het is van groot belang dat de “beslissers” op hetzelfde (informatie) niveau zitten als de initiatiefnemer. Iedereen moet het plan onderschrijven, achter de doelen staan en meewerken. Partners die dat niet kunnen zouden hun positie binnen het team kunnen heroverwegen. Bijvoorbeeld ouders, die moeite hebben met de omschakeling. Aan die leeftijdgenoten zou ik willen meegeven; laat je niet leiden door emotie en angst, maar door feiten.
Je wilt het beste voor je opvolger, geef hem of/en haar de ruimte om dat te realiseren.
3: Omschrijf je doel
Maak een geschreven plan met een financieel deel erin, heel belangrijk is dat dit plan een stip op de horizon bevat. Daar ga je naar toe. Op die datum wil ik daar zijn. Mensen zonder doel lopen rondjes. https://puregraze.com/management/loop-je-in-rondjes-of-heb-je-een-doel/
Vanaf het beginpunt tot dit eindpunt ligt een lijn. Op deze lijn staan ook verschillende punten, tussentijdse doelen. Een goed plan zorgt ervoor dat de beslissingen op het juiste moment worden genomen en uitgevoerd.
4: Vindt niet zelf het wiel uit
Ze zijn er nog steeds, mensen die denken alles zelf te kunnen. Koningen in hun eigen koninkrijk.
“Alles is nieuw en niks is nieuw”, waarmee ik bedoel dat alle facetten in het low-input systeem voor de nieuwkomer nieuw zijn, maar voor de geoefende gebruiker niet. Je leert het snelst door je te laten bijstaan door een geoefende gebruiker.
Zo haal je het gokken uit de omschakeling en ben je asap op het einddoel.
Tijd is geld!!
5: Realiseer je dat het een overstap is naar een ander bedrijfssysteem
De mensen onder puntje 4 realiseren zich dat vaak niet. Ze doen veel half. Half omschakelen leidt tot een ‘grazier depression’; meer werk en een kleine plus. Hun doel is verlies voorkomen, terwijl inkomen maximaliseren en arbeid minimaliseren het eigenlijke doel zijn.
6: Schakel snel om
Tijd is geld, elke minuut die voorbij gaat is voor eeuwig voorbij!
De systeemverandering brengt ook een verandering in opbrengsten en kosten teweeg. De verandering van het kostenpatroon en opbrengstenpatroon moeten elkaar aanvullen. Daarvoor is het belangrijk dat ze als een “treintje” achter elkaar plaatsvinden.
Met PG NxT STEP® heeft u een toekomstgericht bedrijfssystem in handen. Al 27 jaar beproefd in de praktijk en verschillende studies.
U volgt de lessen waar en wanneer het u past. De bibliotheek biedt u meer achtergrondinformatie. De online lessen worden aangevuld met webinars en bijeenkomsten, om de kennis te verdiepen en toepassingen op uw bedrijf, in uw situatie te bespreken.
Het online forum geeft u de gelegenheid met gelijkgestemden te praten, kennis en ervaringen te delen en meer informatie te vergaren.
De praktijkcoaches zijn er om u te begeleiden de juiste beslissingen te nemen. Zij hebben de omschakeling met succes doorlopen en weten waar u tegenaan kunt lopen in het proces. We bieden u beproefde kennis, achtergrondinformatie, een groep gelijkgestemden en bekwame begeleiding door ervaringsdeskundigen.