Warme jaren vertellen de veehouder 3 dingen: Op een bepaald moment zul je te maken krijgen met droogte, zul je moeten herstellen van deze droge omstandigheden en, ten slotte, zul je je moeten voorbereiden op de volgende droge periode.
Herstellen van droogte
Elke veehouder is dankbaar als er na een lange droge periode regen- of aanzienlijke sneeuwval is. Het gras begint al snel te groeien, de weides bieden begrazing en de potentie om voedergewassen te oogsten wordt vernieuwd.
Hoe het herstelproces verloopt, hangt af van de manier waarop je als veehouder je weides beheerd voor en tijdens droogte. Dus welk beweidings-management je toepast, houd je je weides kort, zul je sneller last krijgen van droogte
Eén van de belangrijkste taken op een melkveebedrijf is een voortdurende evaluatie van je weides. Aangezien overbegrazing vaak voorkomt tijdens een drogere periode, is het belangrijk de focus te leggen bij het bieden van mogelijkheden voor een snel herstel van je weides.
Een belangrijke tip: Maak ALTIJD gebruik van een lang gewas, hoe meer organische stof boven de grond hoe massaler het wortelstelsel in de grond. Hoe beter het waterbergend vermogen!
**Wat is dan een lang gewas?;
Een gewas wat 50-70 cm hoog wordt, bijv; Saladebuffetten of pol-vormende grassen.
4 punten om rekening mee te houden:
- Bestaande planten kunnen verzwakt raken door de droge omstandigheden en overbegrazing. Hierdoor zullen ze later minder goed bestand zijn tegen de normale graasdruk.
- Een periode van overbegrazing verhoogd de onkruidkieming en -groei.
- Maak gebruik van strip-grazen (pulserend weiden) hierdoor verhoogt het gehalte organische stof in de bodem, en daarbij de droogte resistentie en waterbergend vermogen.
- Houd je weides goed in de gaten. Elke mogelijkheid tot herstel en her-groei moet worden gepakt.
Voorbereiding is KEY
Als je toevallig in een regio van het lang woont waar geen droogte heerst, heb je geluk. De kans dat je getroffen wordt door droogte in Nederland is erg groot.
Hieronder enkele tips om je voor te bereiden op droogte:
– Neem maatregelen om de productie van je voedergewas te maximaliseren door de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, de onkruiddruk te verminderen en meer productieve en droogte tolerante voedergewassen te gebruiken, bijv; Saladebuffetten en pol-vormende grassen.
– Vergroot de mogelijkheden om gebruik te maken van strip-grazen. Dit kan doormiddel van je weides op te delen in kleinere delen met varkensstaart paaltjes of door gebruik te maken van de rasterspinnen. Hierdoor geef je vee 2-5 kleinere stukken per dag en krijgen je percelen meer rust.
Wil je precies weten hoe je droogte voorkomt?
Maak dan DEZE korte Online Cursus: Droogte plan. In deze korte cursus leren we je tools en tricks hoe je je management met kleine aanpassingen kunt verbeteren tegen droge periodes!