Als melk/vleesveehouder is één van de meest winstgevende werkzaamheden het observeren van je percelen. En dan niet met een quad, auto of trekker, maar er doorheen wandelen, er de tijd voor nemen en echt kijken hoe de percelen het doen. Elk perceel zou 1 keer in de week moeten worden bekeken.
De beste manier om dit te doen, is door elke dag een aantal percelen te bekijken.
Een groot deel van het werk van een melk/vleesveehouder bestaat uit het “lezen”, observeren en waarnemen wat er in de percelen gebeurt, met zowel de planten als de bodem.
Een aantal tips voor het observeren van je percelen:
1. Is er een goede plantdichtheid of is er een kale bodem? Een kale bodem kan geen zonlicht opvangen en zal dus nooit geld opleveren. Een handvol zaad op het kale stukje bodem kan de winst van je bedrijf vergroten – Alle kleine beetjes helpen!
Neem daarom altijd een klein zakje zaad mee tijdens het observeren.
2. Als de koppel in een nieuw perceel komt en er bijna onmiddellijk “schreeuwend” uit wil, is er iets mis. Als ‘grasboer’ mag je nooit schreeuwende dieren negeren, want dat is een teken van ontevredenheid. Er kan bijvoorbeeld een stroomdraad in de waterbak zijn gevallen. Als er voldoende water beschikbaar is, kan het zijn dat het gras door een verstoorde mineralenbalans slecht smaakt.
Een tekort aan natrium maakt het gras onsmakelijk. Veel Nieuw-Zeelandse boeren ‘bemesten’ hun percelen met zout om de smaak te verbeteren. Een teken van een tekort aan natrium is dat dieren grond oplikken of elkaar schoppen.
3. Een gezonde klaverbezetting is een teken van een goede bodemgezondheid. Klaver is daardoor een goede indicator.
4. Als je klaver beter ziet groeien in de mestflatten in vergelijking met een open perceel kan dat een indicator zijn van een laag fosforgehalte. Als het gras beter groeit op een urineplek is dat een indicator van stikstofgebrek.
Een slechte groei van klavers op een urineplek kan wijzen op een laag zwavel- of kaliumgehalte.
Denk hier eens over na:
– Voed je bodem eerst.
– Laat je dieren het werk doen, gebruik jouw energie voor het denkwerk.
– Wanneer is de laatste keer dat jij je percelen hebt geobserveerd?
Meer weten over hoe de opbrengst van je percelen op peil kunt houden en kunt verhogen, volg online cursus Graslandproductie.
In de online cursus Graslandproductie ligt de focus op de basis van de natuur, hoe werkt de natuur, hoe zit de natuurlijke wijze van groei in elkaar, waardoor wordt deze beïnvloed.