Sinds zeven jaar zijn wij gevestigd op een melkveebedrijf met 140 koeien en een klei-op-veen bodem. Omdat wij direct aan de rivier de Ems zitten betreft dit rivierklei. Deze bodem was voor ons nieuw en betekende geduld hebben bij alles wat je doet op het land, omdat het erg nat is. Daar komt nog bij dat wij in Rheiderland  zijn gevestigd waar in de winter de grootste populatie ganzen te vinden is. De eerste snede ruwvoer wordt bij ons hoofdzakelijk door de ganzen opgegeten. In de afgelopen jaren was ik aan het zoeken naar een bedrijfssysteem wat de bodem beter bewerkbaar maakt en een hogere winst genereerd.

In 2023 ben ik begonnen met de cursus; Regeneratieve melkveehouderij (Pure Graze NxT-STEP Farming). Ik volgde meerdere webinars en praktijkbijeenkomsten met andere Pure Grazers.

Dit was allemaal erg interessant alleen moest het bij ons eerst allemaal nog maar eens mogelijk gemaakt worden.

Op een gegeven moment hebben we er voor gekozen om door Ado een intensievere coaching op ons bedrijf te laten doen. Hierdoor wisten we hoe het op ons bedrijf zou moeten gebeuren.

Wij waren gewend aan een hoge productie per koe. Hierdoor maaiden wij regelmatig schoon en zorgden voor voldoende bemesting.

De beweiding

Na een aantal coaching momenten met Ado heb ik stripgraas pakket gekocht en ben ik  met stripgrazen begonnen. In het begin begrepen ik en de koeien er weinig van maar dat werd al snel beter.

We maaiden niet meer als het gras ‚te lang‘ werd en stripgraasden geduldig verder. Het viel mij op dat we meestal éénn tot anderhalve dag langer op een perceel konden blijven dan normaal.

We hadden het advies gekregen om niet te maaien maar uiteraard kuilden we de maaipercelen toch in. Na de tweede snede kwamen we erachter dat we te weinig weidepercelen hadden omdat we gemaaid hadden. Waar Ado ons voor gewaarschuwd had, was gebeurd.

Door veel bijvoeren op stal, kunnen we nu weer dag en nacht weiden!

Wij waren gewend tijdens het beweidingsseizoen in natte periodes regelmatig de koeien enkele dagen of zelfs weken op te stallen omdat het land anders vertrapt werd. Na drie maanden fanatiek stripgrazen hebben wij dit probleem niet meer!

De koeien laten meer gras staan wat zorgt voor meer wortels in de bodem en een betere mat op de bodem. Het voordeel hiervan is dat het water beter opgenomen wordt en de bodem beter beschermd is.

Koepaden

Waar wij tegen aanlopen in natte perioden is dat de koepaden nog niet optimaal zijn. We zijn nu richting de herfst volop bezig om dit te verbeteren.
Het land heeft geen last van de vele regen die wij dit jaar al hadden.

Daar zetten wij nu dus op in. Gras in de koe, mest op het land en melk in de tank.

Uit onze omgeving moeten wij regelmatig horen dat het land er niet meer zo verzorgd bij ligt als andere jaren en dat het bij ons wel slecht moet gaan als het er zo uitziet. Als je luistert naar de raad van iedereen die een mening heeft kom je nooit uit het gangbare systeem. Ook wij hebben af en toe even wat tijd nodig om te zien dat het werkt. Het mooie is dat dit tot nu toe steeds bevestigd word.

Sinds wij intensieve coaching krijgen met drie wekelijkse bedrijfsbezoeken is de omschakeling in een stroomversnelling gekomen. De stappen worden duidelijk uitgelegd en goed onderbouwd wat vertrouwen geeft. Dit is belangrijk aangezien het af en toe toch spannend is om van de gebaande paden te wandelen.

Voor wat betreft onze liquiditeitspositie ben ik blij verrast dat ondanks de productiedaling wij er nog steeds goed voor staan. We besparen op veel arbeid waardoor bepaalde rekeningen gewoon niet meer komen of kleiner worden.

Meer weten? – Neem contact met ons op via:
0546-624005 / info@puregraze.com

 

Foto 2&3: Het perceel en koepad waar de koppel nu uitkomt, nadat er 46mm regen in 2 uur tijd is gevallen.