De afgelopen 10 jaar heeft de gemiddelde melkveehouder ongeveer een modaal inkomen verdiend. Is modaal goed genoeg? Met de risico’s die je als melkveehouder loopt, de hoge werkdruk? Zeker in vergelijk met werknemers.
Het speelveld voor de melkveehouderij is echter veranderd. De laatste jaren zijn de kosten door inflatie en nieuwe regelgeving snel gestegen. Sneller dan in andere bedrijfssectoren. Neem alleen het afschaffen van de derogatie die een gat slaat in de winst en voor veel boerenbedrijven een groot kostenpost is of gaat worden.
Wanneer we de winst willen maximaliseren is het zaak stappen te zetten. Hoe eerder je begint, des te eerder boek je resultaat!
Te beginnen met de stappen hieronder:
Stap 1: Focus op winst per hectare, in plaats van per dier
Er is een heel groot verschil. Productieverhoging per dier leidt namelijk altijd tot een lagere winst per eenheid. Het maakt niet uit hoe hoog je productie/dier is als dit geen winst voor jou oplevert.
Stap 2: Pas het type koe aan de omgeving aan
Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor het verlagen van de kosten. Iedereen heeft vaak hetzelfde type koe, ongeacht de grondsoort bijvoorbeeld. Maar op trapgevoelige gronden voldoet een lichte koe beter. Dit aanpassen vergroot de mogelijkheden om meer en langer door te beweiden.
Stap 3: Verhoog daarna het aantal koeien
Kleinere koeien zijn efficiënter en produceren meer melk per kg lichaamsgewicht. Ze produceren zo ook meer per hectare. En deze liters leveren per kilogram meer winst op. Veebezetting per hectare heeft een groot effect op de winstgevendheid van het bedrijf.
Stap 4: Pas Management Intensief Grazen (MIG) toe (Een variatie op stripgrazen)
Dit verhoogt de ruwvoer-productie tot 30% tot 50% afhankelijk van standweiden of Nieuw Nederlands Weiden. Daarmee kunnen de krachtvoerkosten dalen, wat de winst per kilogram melk laat stijgen.
Stap 5: Graas meer en voer minder bij
Geld dat niet wordt uitgegeven is het makkelijkst verdient. Leer meer groenvoer te verbouwen en laat de koe het werk doen waarvoor onze Schepper haar bedoeld heeft. Er is een reden waarom een koe geschapen is met een brede bek en vier poten.
Stap 6: Realiseer je dat je werkt in de zonne-energie business
Dat is het oorspronkelijke verdienmodel van de grondgebonden veehouderij. Met behulp van zonne-energie, planten en fotosynthese groenvoer maken en met behulp van dieren omzetten in een verkoopbaar product om zo de zonne-energie als geld op de bankrekening zetten.
Stap 7: Werk samen MET de natuur
Dit geeft je het gevoel dat je altijd de wind in de rug hebt. En dit alleen kan gemakkelijk leiden tot €0,05 tot €0,18 per kilogram melk aan kostprijsdaling. Produceer wanneer de natuur uitbundig is. Iedereen denkt dat wintermelk meer winst oplevert. Maar we worden op het verkeerde been gezet omdat de kosten daarvoor in de zomer gemaakt worden.
Stap 8: Werk vanuit je boekhouding
Maak je boekhouding leidraad voor je beslissingen, zorg ervoor dat je up-to-date bent met je boekhouding, voorkom achterlopen. Immers het economische resultaat is bepalend voor de toekomst van het bedrijf en daarop maak je je beslissingen.
Het gaat er uiteindelijk om het bedrijf in familiebezit te houden en succesvol door te geven aan de volgende generatie!
Stap 9: Gebruik het bedrijfssysteem om problemen op te lossen
In plaats van chemie, medicijnen, diesel en machines, die kortetermijnoplossingen bieden of aan symptoombestrijding doen.
De natuur zit perfect in elkaar en is in staat ALLES te overwinnen. Het bedrijfssysteem PG NxT STEP® Farming is zo ontworpen dat problemen voorkomen kunnen worden en uitdagingen bij de kern worden aangepakt.
Stap 10: Let goed op wie je “vrienden” zijn en met wie je spreekt
Denk in oplossingen en laat je niet meeslepen door de verhalen van klagers. Praat met mensen die positief in het leven staan en denken in oplossingen. Wees bewust van wat je leest. Veel informatie die tot je komt is gericht op productieverhoging per dier. Dat is wat je in de eerste plaats op het verkeerde been zet.
Op een bepaald moment zijn we allemaal gaan denken in kilogrammen melk per koe. Alles is daar nu ook op afgestemd. Maar zoals in de eerste stap aangegeven leidt dit tot steeds meer kosten en een steeds verdere daling van de winst per kg melk, waardoor de winstgevendheid van het bedrijf steeds verder achteruitloopt.
Wil je hier meer over weten, neem gerust contact met ons op via: 0546 – 624005 / info@puregraze.com
Direct aan de slag? – Vul hier de GRATIS QuickScan in en kom direct te weten wat PG NxT-STEP Farming voor jouw bedrijf kan betekenen.