Vorig jaar rond deze tijd maakten we ons zorgen over hoe droog het wel niet zou worden…. En nu? Een zeer nat en koud voorjaar! Bij grotere hoeveelheden neerslag ligt de nadruk bij de beweiding in het voorjaar meer op het behoud van een goede voederkwaliteit.
Een verdichte bodem is vatbaarder voor vertrapping bij beweiding door dat de hoeven door het bodemoppervlak breken. Hierdoor worden bodemdeeltjes samengeperst, waardoor poriën minder ruimte innemen en er verdichting ontstaat. Dit verlies aan ‘poriënruimte’ vermindert het waterbergend vermogen, vertraagt de infiltratie en kan de benodigde zuurstof in de bodem sterk verminderen. Gebrek aan zuurstof betekent minder bodemmicroben en minder voedingstoffen voor het gewas.
Veel bereden stukken binnen je percelen, zoals kopakkers of paden hebben bijna altijd een verdichte bodem. Verdichting binnen percelen kan worden verminderd door het juiste beweidingsmanagement en gewas te kiezen.
Denk hierbij aan stripgrazen – Management Intensief Grazen in combinatie met kruidenrijk grasland – Saladebuffet.
We kunnen de hoeveelheid neerslag nauwelijks controleren, maar we kunnen wel beïnvloeden wat er met deze neerslag gebeurt. Wanneer een regendruppel een ondoordringbaar oppervlakte raakt, zoals een dak, beton of een verdichte bodem loopt het weg. Als het water geen doorlaatbaar materiaal vind, loopt het weg. Als het geen doorlaatbaar materiaal vind met ruimte om in te ‘weken’, blijft het stroomafwaarts stromen.
Strategie om verdichting te verminderen
Er zijn verschillende strategieën om verdichting tegen te gaan en/of te verminderen. Hoe korter het gewas in combinatie met het ontbreken van, of een kleine hoeveelheid dode plantenresten, hoe meer planten door de hoeven van grazende dieren worden begraven en ontworteld, vooral onder nattere omstandigheden. Je ziet waarschijnlijk al waar ik heen wil, hoe meer bodembedekking, hoe meer levende wortelen in de bodem. En die bedekking en levende wortelen stabiliseren en beschermen de bodem.
Wanneer we een goede bodembedekking handhaven en de bovenlaag niet verdichten, kan de bodem doen wat ze moet doen en kan ze beter een grotere hoeveelheid neerslag opvangen met een goede doorlaatbare structuur. Daarbij verbetert haar waterbergend vermogen waarmee ze beter neerslag kan opslaan voor later gebruik, tijdens drogere periodes.
Percelen waar goed management word toegepast, merk je dat bij zware neerslag minder of geen water blijft liggen, en hebben een ongelofelijke veerkracht bij droge of zeer natte periodes.
Wil jij ook je beweiding verbeteren tijdens natte periodes? – Geef je vandaag nog op voor de Cursus: Regeneratieve beweiding en begin met het vergroten van jou bodemvruchtbaarheid, inkomen en vermogen. We starten in eind april met nieuwe groepen!
Is je interesse gewekt? Maar is de cursus je nog niet helemaal duidelijk. – Plan een GRATIS advies gesprek in via de onderstaande button en we helpen je graag verder!