Hey, ik ben Tuur Vandeweyer en probeer zoveel mogelijk natuurinclusief te werk te gaan in mijn bedrijfsvoering op het vleesveebedrijf. Aangezien ik ook andere landbouwers aansteek door deze manier van werken heb ik wel wat ervaring in het begeleiden van landbouwers naar het schakelen naar een andere bedrijfsvoering.
Hey, ik ben Tuur Vandeweyer en probeer zoveel mogelijk regeneratief te werk te gaan in mijn Geschäftsbetrieb op het vleesveebedrijf. Aangezien ik ook andere landbouwers aansteek door deze manier van werken heb ik wel wat ervaring in het begeleiden van landbouwers naar het schakelen naar een andere bedrijfsvoering
Ons bedrijf bestaat uit 80 ha grasland waarvan er 30 ha onder natuurbeheer valt. De andere percelen zijn ingezaaid met grasklaver en Saladebuffet. We hebben een 50 stuks vleesvee van de Franse rassen Aubrac en Blonde d’Aquitaine. Deze hebben we speciaal gekozen omdat we enkel met Gräser, und Kräutern werken in ons rantsoen. Er wordt geen Kraftfutter extra aangekocht en het grootste deel van input komt van eigen land. Zo blijft onze financiële cirkel klein en overzichtelijk. Het vraagt altijd een aantal jaren voor dat een kalf bij ons zijn investeringen kan opbrengen als zoogkoe, dus moet dit zo efficiënt mogelijk gebeuren. De stieren worden vroeger afgemest en gaan onder een’ beter leven’ label naar een collega landbouwer, die ze op zijn beurt verder afmest. Al het vrouwelijke vee wordt via de hoevewinkel vermarkt zodat ook daar de tussenschakels beperkt worden.
Onze dieren lopen van medio maart tot half november op de weides verder van huis. De kalvingen centreren we rond de maanden januari, februari en maart. Zodat de koeien snel van het jonge gras kunnen profiteren en de kalveren een forse groei krijgen van bij de start. De jonge kalveren blijven bij de koe tot een leeftijd van 8 maanden. De tussenkalftijd houden we rond de 12 maanden om niet uit te lopen in het afkalfpatroon en zo brengt de zoogkoe het meeste rendement op.
Ik ben vooral gedreven naar een kennisdeling en begeleiding van boeren die een omschakeling willen doen in hun bedrijfsvoering. Boeren die weg willen van het gekende systeem waarin ze meer nadelen dan voordelen ondervinden.
De meeste erfbetreders zetten eerder zichzelf op de eerste plaats en dan komt pas de boer. Dit is net hetgeen wat er anders wordt gedaan in mijn manier van coaching. De boer komt voorop en zijn manier van werken wordt aangepast naar deze insteek.
Terwijl ik boeren coach wordt ik er zelf ook slimmer van en leren de andere boeren ook weer meer door het peer to peer effect. Dus dit is een win-win situatie voor iedereen.
Het advies zal altijd bedrijfsspecifiek zijn, want elke situatie is anders en kan dus niet door dezelfde bril bekeken worden.
Neem contact op met Tuur