De succesvolle crowdfundingscampagne ‘1001 hectare kruidenrijk grasland’ gaat vrijdag 20 augustus weer van start in vernieuwde versie. Deze campagne van LTO Nederland en Urgenda, in samenwerking met zaadleveranciers Pure Graze en Barenbrug, helpt boeren op een laagdrempelige manier te experimenteren met kruidenrijke weilanden door financiële hulp en veel begeleiding. Kruidenrijk grasland is beter voor de bodem, klimaat en biodiversiteit: door de grotere variëteit aan (bloeiende) kruiden en grassen, ontstaat er meer bodem leven, en kunnen er meer insecten leven en dat is weer goed voor vogels.

Die Kampagne ist ein großer Erfolg bei den Landwirten.

1.265 Hektar wurden verkauft, wodurch rund 600 Tonnen Dünger und 1.200 Tonnen CO2 eingespart wurden. Es gibt wieder ein Budget, um bis zu 1.465 Hektar zu verlängern, wobei LTO Nederland und Urgenda ausdrücklich Landwirte auffordern, die sich zuvor nicht beteiligt haben.

Urgenda, LTO en Pure Graze startten in het najaar 2020 een crowdfundingsactie voor 1001 hectare kruidenrijk grasland. Melkveehouders konden een ‘Saladebuffet*’ met 150 euro korting aanschaffen (dit is 50% korting voor gangbare melkveehouders, en 33% korting voor bioboeren), en krijgen daar uitgebreide begeleiding bij. Kruidenrijk grasland is beter voor de bodem, klimaat en biodiversiteit: door de grotere variëteit aan (bloeiende) kruiden en grassen. Ontstaat er meer bodem leven, en kunnen er meer insecten leven en dat is weer goed voor vogels.

Auf Düngemittel und Pflanzenschutzmittel kann verzichtet werden, was CO2-Emissionen einspart. Auch für Kühe ist eine Mischung aus Gräsern und Kräutern gesund.

De campagne slaat aan onder boeren en met behulp van vier provincies, ondersteuning vanuit ASN-bank en enkele grotere donaties van bedrijven (Natuurmonumenten, Patagonia en Triodos Foundation) is er inmiddels voor 1265 hectare aan kruidenrijk mengsel verkocht en ingezaaid door 500 boeren. 500 boeren doen momenteel op laagdrempelige wijze ervaring op met kruidenrijk grasland. Hiermee zijn 2500 voetbalvelden aan weiland ingezaaid met een mengsel met 13-18 verschillende soorten grassen, klavers en kruiden en is zo’n 1200 ton CO2 bespaard doordat er minder kunstmest is gebruikt.

Jeder Hektar hochproduktives, kräuterreiches Grünland hat das Potenzial, folgende Erträge zu erzielen:
• 500 Kilo weniger Dünger (gilt nicht für Biobauern)
• 1000 Kilo weniger CO2-Emissionen (gilt nicht für Biobauern)
• Mehr Nahrung für Insekten und Vögel
• Weniger Pestizide (gilt nicht für Biobauern)
• Bessere Wasserspeicherung durch tiefere und unterschiedliche Wurzeln
• Gleicher Ertrag mit mehr Biodiversität
• Ein Orientierungsprogramm für Landwirte mit Webinaren oder Workshops
• Soziale Wertschätzung

Bestellen Sie hier die Salatbuffetten mit Rabatt