De succesvolle crowdfundingscampagne ‘1001 hectare kruidenrijk grasland’ gaat vrijdag 20 augustus weer van start in vernieuwde versie. Deze campagne van LTO Nederland en Urgenda, in samenwerking met zaadleveranciers Pure Graze en Barenbrug, helpt boeren op een laagdrempelige manier te experimenteren met kruidenrijke weilanden door financiële hulp en veel begeleiding. Kruidenrijk grasland is beter voor de bodem, klimaat en biodiversiteit: door de grotere variëteit aan (bloeiende) kruiden en grassen, ontstaat er meer bodem leven, en kunnen er meer insecten leven en dat is weer goed voor vogels.

Kampagnen er en stor succes blandt landmændene.

Der blev solgt 1.265 hektar, hvilket sparer omkring 600 tons gødning og 1.200 tons CO2. Der er igen et budget til at fortsætte op til 1.465 hektar, hvorved LTO Nederland og Urgenda eftertrykkeligt opfordrer landmænd, der ikke tidligere har deltaget.

Urgenda, LTO en Pure Graze startten in het najaar 2020 een crowdfundingsactie voor 1001 hectare kruidenrijk grasland. Melkveehouders konden een ‘Saladebuffet*’ met 150 euro korting aanschaffen (dit is 50% korting voor gangbare melkveehouders, en 33% korting voor bioboeren), en krijgen daar uitgebreide begeleiding bij. Kruidenrijk grasland is beter voor de bodem, klimaat en biodiversiteit: door de grotere variëteit aan (bloeiende) kruiden en grassen. Ontstaat er meer bodem leven, en kunnen er meer insecten leven en dat is weer goed voor vogels.

Gødning og plantebeskyttelsesmidler kan udelades, hvilket sparer CO2 -emissioner. En blanding af græsser og urter er også sundt for køer.

De campagne slaat aan onder boeren en met behulp van vier provincies, ondersteuning vanuit ASN-bank en enkele grotere donaties van bedrijven (Natuurmonumenten, Patagonia en Triodos Foundation) is er inmiddels voor 1265 hectare aan kruidenrijk mengsel verkocht en ingezaaid door 500 boeren. 500 boeren doen momenteel op laagdrempelige wijze ervaring op met kruidenrijk grasland. Hiermee zijn 2500 voetbalvelden aan weiland ingezaaid met een mengsel met 13-18 verschillende soorten grassen, klavers en kruiden en is zo’n 1200 ton CO2 bespaard doordat er minder kunstmest is gebruikt.

Hver hektar med meget produktive urterige græsarealer har potentiale til at give:
• 500 kilo mindre gødning (dette er ikke til økologiscke landmænd)
• 1000 kilo mindre CO2-udledning (dette er ikke til økologiscke landmænd)
• Mere fodre til insekter og fugler
• Mindre pesticider (dette er ikke til økologiscke landmænd)
• Bedre vandlagring på grund af de dybere og forskellige rødder
• Lige udbytter med mere biodiversitet
• Et vejledningsprogram for landmænd med webinarer eller workshops
• Social vurdering

Bestil her Saladebuffetterne med rabbat