Wist je dat een plant kan groeien zonder aarde? In een spleet in een rots op een berghelling kan een sparrenboom groeien. Hoe groeit hij en waar haalt hij zijn voedingsstoffen vandaan?
De voedingsstoffen van de boom komen uit de lucht. Meer dan 95 procent van de elementaire samenstelling van een plant komt uit de lucht.

Als we kijken naar de droge stof samenstelling van een plant, ziet het er ongeveer zo uit:
– Koolstof: 45%
– Zuurstof: 45%
– Waterstof: 6%
– Stikstof: 1,5%

Dan komen we uit op 97,5%. Elk ander element in een plant zal minder dan één procent uitmaken.

Deze vier elementen kunnen de planten, met hulp van onze bodemorganismen, uit de lucht halen.

Minder dan vijf procent van de elementen die we nodig hebben om planten te laten groeien, komen ergens anders vandaan. Dat kan uit de bodem zijn of rechtstreeks uit rotsen, met de hulp van onze vrienden de mycorrhiza’s-schimmels.

Mijn punt is dat de planten de bodem niet nodig hebben om te groeien. De bodem heeft de planten echter nodig om te groeien. De fotosynthese van de planten produceert suikers, die de basis zijn voor het leven. Het zijn de planten die tijdens hun groei suikers uit de worteltoppen persen die de bodem aan elkaar kleven waardoor een betere aggregatie kan ontstaat.

Planten bouwen de bodem op. De planten halen H, O, C en N uit de lucht en voegen die toe aan de bodem. Ook de bodemmicroben verdienen lof. In symbiotische relaties met de planten (het bodemleven heeft suiker van de planten nodig) helpen veel van onze microbiotische medewerkers ook bij de opbouw van de bodem.

Een van de grootste doorbraken is het besef dat planten niet uit de bodem groeien; het is de bodem die uit de planten groeit. We moeten de bodem opbouwen door de planten te beheren. De magie zit hem in fotosynthese.

Bodem opbouwen verhoogt het waterbergend vermogen door meer koolstof terug in de bodem te stoppen.

De afbraak van plantenmateriaal en hun wortels is ook een belangrijke bron van koolstof in de bodem. Hoe actiever de plantenwortels zijn, hoe meer koolstof er wordt toegevoegd. Ook geldt: hoe diverser het plantenbestand, hoe beter het is voor het bodemleven.

We moeten wegblijven van monoculturen, polyculturen creëren een gezonder ecosystemen.

In een gezond ecosysteem laten planten de bodem groeien, niet andersom. Dit alles hangt natuurlijk samen met de recycling van voedingsstoffen door ons vee, dat 80 procent van wat het consumeert recycleert.

De les die we geleerd hebben: Gebruik polyculturen om de bodem op te bouwen en gebruik vee om het gewas te beheren. Het werkt al duizenden jaren zo zonder ons!

 

Bekijk hier het Saladebuffet!